ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
δικηγόρος Κ. Παπαμαστοράκης το απολαμβάνει

Συνεχίζεται σε πολιτικό επίπεδο η μάχη για την ονομασία «τσικουδιά» τη στιγμή που φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων παραδοσιακών αποσταγματοποιών έχουν, όχι απλά δεχθεί, αλλά και συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την μετέπειτα πορεία τους, με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, επανέρχεται στο θέμα, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες αναφορικά με το όνομα «τσικουδιά», αφού όπως ισχυρίστηκε άνθρωποι της βιομηχανίας προσπαθούν να επηρεάσουν το Γενικό Χημείο του Κράτους και να δημιουργήσουν τετελεσμένα σε βάρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών.

Όπως τονίζει μάλιστα ο ίδιος, έχει προχωρήσει σε παρέμβαση επί του θέματος ζητώντας για μία ακόμα φορά εξηγήσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βεσυρόπουλο. Το ζήτημα απασχολεί ολόκληρη την Κρήτη, ενώ προγραμματίζονται σειρά επαφών και συσκέψεων επί του θέματος προκειμένου να βρεθεί μια οριστική λύση. Σύλλογοι μάλιστα αγροτών, βουλευτές, αλλά και αυτοδιοικητικοί επιδιώκουν να βρεθεί μια καθαρή λύση στο πρόβλημα και να μην χαθεί το όνομα «τσικουδιά» ή ο παραδοσιακός χαρακτήρας του αποστάγματος.

Από την πλευρά τους πάντως, οι σύλλογοι των παραδοσιακών αποσταγματοποιών όλης της Κρήτης, με εξαίρεση του Λασιθίου, θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τώρα, αφού κατάφεραν μέσα από ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασώσουν το έργο τους, αλλά και να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά μάλιστα, το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί από το 2016 κι έληξε το 2019 οπότε και υπήρξαν τελικές αποφάσεις. Οι ίδιοι οι αποσταγματοποιοί υποστηρίζουν πως το να επανέρχεται ένα θέμα που εκκίνησε το 2016 από τους ίδιους ανθρώπους που το χειρίστηκαν επί χρόνια και τώρα να επιθυμούν ορισμένοι να παρουσιαστούν σαν «σωτήρες» είναι τουλάχιστον υποκριτικό.

Σε αυτή τη λογική «πατούν» και οι κυβερνητικοί βουλευτές, τονίζοντας πως με δεδομένο ότι οι αποσταγματοποιοί δεν έχουν θέμα, το ζήτημα θεωρείται λήξαν.

Δεν συμμερίζονται ωστόσο αυτή την άποψη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θεωρούν ότι η Κρήτη χάνει μεγάλο μέρος της παράδοσής της, ενώ εκχωρεί σε μεγάλα συμφέροντα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετίων.

Όπως όλα δείχνουν, το θέμα θα έχει και συνέχεια, ενώ αναμένονται οι όποιες εξελίξεις.