Μπορεί όλο τον χειμώνα να περιμέναμε τις βροχές, οι οποίες δεν έρχονταν, ωστόσο τώρα που ήρθαν αναπτύσσεται ένας τεράστιος σκεπτικισμός για το αν γενικά αποτελούν ευλογία ή… κατάρα.
Οι περισσότεροι αγρότες και γεωπόνοι συμφωνούν στο γεγονός πως οι βροχές έχουν έρθει στην πιο ακατάλληλη περίοδο και με τον πιο καταστροφικό τρόπο, ιδιαίτερα για τα αμπέλια και τις αμπελοκαλλιέργειες, είτε επιτραπέζιων σταφυλιών, είτε οινοστάφυλων.
Οι παραγωγοί αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα μπορέσουν να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής ή της ζημιάς που έχει προκληθεί στις αμπελοκαλλιέργειες. Όπως εξήγησε μάλιστα, μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης «το μέγεθος του προβλήματος θα αναδειχθεί περί τα μέσα του Ιουνίου».
Ο ίδιος έκανε σαφές ότι είναι η πρώτη φορά που το μήνα Μάιο στην Κρήτη έχουμε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, σε παρατεταμένη μάλιστα χρονική περίοδο, με ήπιες βροχοπτώσεις, που μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες σκόνης. όπως εξήγησε στη συνέχεια, τον τελευταίο μήνα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που δεν έχουν ξανασυμβεί, αφού συνδυάζουν παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες με λασποβροχές. Ο ίδιος ανέφερε πως με εξαίρεση κάποιες περιοχές στη Μεσσαρά και το Μονοφάτσι, που οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τα 70 χιλιοστά, οι περισσότερες βροχές ήταν ήπιες και κατά κύριο λόγο μετέφεραν μόνο λάσπη.
«Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εισέλθει πλέον σε μια κατάσταση κλιματικής κρίσης και ζούμε σε ένα κλίμα που χαρακτηρίζεται περισσότερο τροπικό και λιγότερο μεσογειακό» διευκρίνισε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Όπως αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης, με βάση την ενημέρωση που ο ίδιος δηλώνει πως έχει μέσα από τη συνεργασία της οργάνωσης με εξειδικευμένους επιστήμονες, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται στο σταφύλι, καθώς κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του, που διανύει τώρα, είναι αρκετά ευαίσθητο κι επιρρεπές στον περονόσπορο και τον βοτρίτη. Ο κ. Ιερωνυμάκης σημείωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν τώρα ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη περονόσπορου, ο οποίος μπορεί να πολλαπλασιάζεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 25 βαθμών κελσίου.
Το περίεργο στην όλη διαδικασία είναι πως, τα όποια σκευάσματα χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, έχουν προληπτικό χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του βοτρίτη ή του περονόσπορου εφόσον εκδηλωθούν.
Σε σχέση με τις ελιές φαίνεται να επικρατούν δύο αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με το αν οι βροχές είναι ωφέλιμες ή όχι, καθώς υπάρχουν αγρότες που υποστηρίζουν ότι κάθε βροχή για την ελιά και ειδικά αυτή την περίοδο μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά, ενώ επιστήμονες διατείνονται πως με τον τρόπο που πέφτουν αυτές οι βροχές είναι καταστροφικές.
Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, η επικονίαση στις ελιές γίνεται με τον άνεμο και όχι με τη μεταφορά γύρης με τη βοήθεια των μελισσών. Όταν όμως οι βροχές που πέφτουν περιέχουν στην ουσία πολλή λάσπη, η λάσπη επικάθεται στον ανθό με αποτέλεσμα πολλοί ανθοί να ξεραίνονται και να μην βγάζουν στη συνέχεια καρπό.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν μπορούν να κρίνουν από τώρα το μέγεθος του προβλήματος, αφού πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δέκα ημέρες για να διαπιστώσουν αν και σε ποιο βαθμό έχουν επηρεαστεί οι ελιές.