Στη Διεύθυνση Δασών η διαμαρτυρία των αγροτών Αρχανών – Αστερουσίων, Γόρτυνας και Φαιστού
Στη Διεύθυνση Δασών η διαμαρτυρία των αγροτών

Δυναμική κινητοποίηση με φόντο τους δασικούς χάρτες, πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών του νότου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι οποίοι κι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Διεύθυνση Δασών στη Φοινικιά.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν την υποστήριξη και των δημάρχων Αρχανών – Αστερουσίων, Γόρτυνας και Φαιστού, οι οποίοι και δηλώνουν πως στηρίζουν τον αγώνα του αγροτικού κινήματος που θεωρούν δίκαιο και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με την έλευση των αγροτών στο δασαρχείο συμφωνήθηκε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των αγροτών, αλλά και τους δημάρχους των τριών δήμων να συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον δασάρχη, προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Στο σύνολο τους οι δήμαρχοι μίλησαν για την παραδοξότητα του νομικού πλαισίου, αλλά και για την ανάγκη να γίνουν διορθώσεις, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ήδη. Ταυτόχρονα καυτηρίασαν το παράδοξο, να υπάρχουν χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, εντός των οποίων πολύ μικρά τμήματα να έχουν αποχαρακτηριστεί για άγνωστους λόγους.

Ο δασάρχης επιχείρησε να εξηγήσει το γεγονός πως οι περισσότερες ενστάσεις που έχουν φθάσει στο δασαρχείο έχουν γίνει δεκτές κατά καιρούς, διευκρινίζοντας πάντως, πως ο ρόλος του δασαρχείου δεν είναι πολιτικός. Οι δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των αγροτών κατανόησαν τη θέση του δασαρχείου, ωστόσο ζήτησαν στήριξη ως προς την χάραξη μιας κοινής γραμμής πλεύσης και διεκδικήσεων.

Πολλαπλά ερωτηματικά δημιουργήθηκαν σε σχέση με το ζήτημα των φρυγάνων και των ασπαλάθων, καθώς εκπρόσωποι του δασαρχείου τόνισαν πως εφόσον αυτές οι εκτάσεις αποχαρακτηριστούν από δασικές, τότε θα αποχαρακτηριστεί αυτόματα και το 90 % των δασικών εκτάσεων της Κρήτης.

Οι δήμαρχοι έκαναν σαφές πως δεν συντάσσονται με την επιλογή μιας πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής, τονίζοντας πως οι ίδιοι είναι εκείνοι που διεκδίκησαν την ανάδειξη και προστασία του νότου και ειδικότερα των Αστερουσίων. Διευκρίνισαν ωστόσο, πως κατ’ εκτίμηση τους υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, μεταξύ του πλήρη αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων και της προστασίας περιουσιών κι εκτάσεων γης που ανήκουν σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ενδεχομένως και για περισσότερα από 100 χρόνια.

Γι’ αυτό στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι πρέπει να βρεθεί η λεπτή γραμμή ώστε να προστατευτεί η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία χωρίς όμως να διακινδυνεύσουν την μοναδικότητα και την ομορφιά του νότου που στόχος είναι να αναδειχθεί.

Οι εκπρόσωποι του δασαρχείου αναφέρθηκαν και στις αναλυτικές εξαγγελίες του υπουργού Κώστα Σκρέκα, σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότερες διεκδικήσεις των δημάρχων, αν όχι όλες, έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Οι δήμαρχοι δήλωσαν κατ’ αρχήν ικανοποιημένοι από τις εξαγγελίες, διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα ικανοποιηθούν απόλυτα, εφόσον αυτές γίνουν πράξη. Όπως τόνισαν επίσης, στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να κινηθούν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό την Κυριακή.

Οι διεκδικήσεις

Ένα αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Φαιστού αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, κατέθεσε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, το οποίο και ανέλυσε στο πλαίσιο της χθεσινής παράστασης διαμαρτυρίας στην διεύθυνση δασών Ηρακλείου.

Με τις προτάσεις φάνηκαν να συμφωνούν όλοι οι δήμαρχοι του νότου, ενώ έγινε σαφές πως αυτό το πλαίσιο διεκδικήσεων και προτάσεων πρόκειται να κατατεθεί και στον Υπουργό Κώστα Σκρέκα την Κυριακή.

Σύμφωνα με το κείμενο του δημάρχου οι προτάσεις συμπυκνώνονται στις εξής:

Παράταση ανάρτησης της διαδικασίας για τους δασικούς χάρτες για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διορθωθούν όλα τα σφάλματα και οι παραλήψεις, με την ενσωμάτωση όλων των πράξεων χαρακτηρισμού, χωρίς την επιβάρυνση των ενδιαφερομένων.

Προετοιμασία από κυβέρνηση και Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, προκειμένου να λαμβάνει υπόψη και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές συνθήκες.

Διεύρυνση της προθεσμίας αντιρρήσεων με στόχο την δυνατότητα ουσιώδους τεκμηρίωσης τους.

Εξαίρεση των εκτάσεων με ασπάλαθο ή φρύγανα από δασικές.

Μηδενισμός του τέλους για την κατάθεση αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.

Προστασία των αναγνωρισμένων δικαιωμάτων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων και εντάξεων σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Ενίσχυση, των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους και άρτια προετοιμασία ανάρτησης των χαρτών.