Την προσοχή όσων συμμετέχουν στην ελαιοσυγκομιδή εφιστούν οι ειδικοί σημειώνοτας ότι πρέπει να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, να χρησιμοποιούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγεται όσο γίνεται ο συγχρωτισμός.
Οι υγειονομικοί φορείς είναι σε επιφυλακή, όπως έγραψε η “Π” για το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα στο νησί -κάτι που έθεσε ως θέμα συζήτησης την περασμένη Πέμπτη και ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας στον καθηγητή Ιολογίας κ. Γιώργο Σουρβίνο.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία έκανε πριν λίγες ημέρες ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, επανέλαβε χθες, μιλώντας στην “Π” ότι στο νησί έχουμε ήδη κάποια αύξηση κρουσμάτων πιθανότατα λόγω της συγκομιδής της ελιάς.
Στο ερώτημα πώς προκύπτει αυτό το συμπέρασμα ανέφερε ότι “υπάρχουν στοιχεία από την ημερήσια καταμέτρηση των κρουσμάτων”.
Η ίδια σημείωσε: “Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων όχι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά υπάρχει”.
Οι καλλιεργητές να δώσουν μάσκες στους εργάτες που συγχρωτίζονται
Όσοι απασχολούν εργάτες, οι οποίοι μένουν όλοι μαζί σε μικρούς χώρους πρέπει να φροντίζουν να τους παρέχουν μάσκες για προστασία. “Δεν θέλουμε να βλάψουμε τους αλλοδαπούς εργάτες, θέλουμε να πούμε στους ιδιοκτήτες των καλλιεργειών ότι πρέπει να τους βοηθήσουν να προστατευθούν”.
Η ίδια σημείωσε ότι ένα μέτρο προστασίας είναι και τα τεστ, ωστόσο είναι πολιτική απόφαση της κάθε Περιφέρειας αν θα γίνονται τεστ στους εργάτες γης.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για παράδειγμα η Περιφέρεια Πελοποννήσου γνωστοποίησε ότι προχωρεί άμεσα στην προμήθεια 5.000 ράπιντ τεστ, τα οποία προορίζονται για τον έλεγχο των εργατών που θα απασχοληθούν στην ελαιοκομιδή και τα οποία θα προωθηθούν στα κατά τόπους Αγροτικά Ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας.
“Καλώ όλους όσοι θα απασχολήσουν τέτοιους εργάτες να ζητούν εκ μέρους τους το σχετικό πιστοποιητικό αρνητικής ένδειξης ως προς τον κοροναϊό, προκειμένου να τους απασχολούν στη συγκεκριμένη εργασία” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας.
Λ. Βαμβακάς: “Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας όπου απαιτούνται”
Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς είπε στην “Π” ότι δεν έχει τεθεί θέμα διενέργειας τεστ για εργάτες που συμμετέχουν στο μάζεμα της ελιάς, ωστόσο σημείωσε:
“Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη όταν συνωστίζονται σε αυτοκίνητα για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια που μαζεύει ελιές μαζί με 4 εργάτες που την βοηθούν υπάρχει κίνδυνος. Όταν υπάρχει συνωστισμός στον κλειστό χώρο ενός ελαιουργείου, υπάρχει πρόβλημα.
Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, όσο γίνεται, είναι απαραίτητα μέτρα προστασίας”.
Δ. Αγαπίου: “Είμαστε σε επιφυλακή”
Ο κ. Δημήτρης Αγαπίου, υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ανέφερε: “Μέχρι στιγμής δεν διαπιστώσαμε συσχετισμό αύξησης κρουσμάτων με την ελαιοσυγκομιδή. Υπάρχουν κάποιοι καλλιεργητές από τα Χανιά που ζητούν να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας γιατί αισθάνονται κάποιο φόβο. Από κει και πέρα εμείς, όπως οφείλουμε, είμαστε σε επιφυλακή για να λάβουμε ό,τι μέτρα απαιτηθούν”.