Αρχικά η φετινή ελαιοκομική χρονιά είχε τις προϋποθέσεις να γίνει μία από τις καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών, με πάρα πολλές ποσότητες και κορυφαίες ποιότητες ελαιολάδου.
Στη συνέχεια, ήρθαν τα πρώτα αρνητικά δείγματα από… ανατολάς, λόγω έξαρσης του δάκου. Έπειτα το ένα πρόβλημα ακολούθησε το άλλο, με τον δάκο να επελαύνει και τους παραγωγούς να μετρούν πληγές σε μια παραγωγή γεμάτη από «οξέα» και προβλήματα.
Κι ενώ όλοι περιμένουν τον υπουργό Μάκη Βορίδη την ερχόμενη εβδομάδα για να δείξει το φως στην άκρη του τούνελ, μία ακόμα είδηση έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες χτυπήματα των παραγωγών.
Η Ένωση Ηρακλείου, σε μία από τις δραματικότερες συνεντεύξεις Τύπου της, ανακοίνωσε χθες, ότι δεν θα μπορέσει να αγοράσει ελαιόλαδο για τη φετινή χρονιά.
«Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούμε να βγούμε και να ανακοινώσουμε τιμές για το ελαιόλαδο, διότι δεν έχουμε τις προϋποθέσεις να αγοράσουμε το ελαιόλαδο» ανέφερε χαρακτητιστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο οποίος όμως δεν έμεινε εκεί.
Στη διάρκεια της συνέντευξης μίλησε για τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη συμφωνία δημιουργίας το 2015 της εταιρείας «Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ» από την οποία προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κανένα ουσιαστικό όφελος.
Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, υπάρχει μηδενική συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρία, ενώ τα τελευταία χρόνια η εταιρεία δεν παρουσιάζει κέρδη, τα οποία θεωρητικά θα μοιράζονταν με την Ένωση, οπότε και η Ένωση δεν έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Ένωσης υποστήριξε πως το συγκεκριμένο πλαίσιο πρόκειται να αλλάξει, αφού στους στόχους της νέας διοίκησης, είναι μια νέα συμφωνία, η οποία θα γίνει επ’ ωφέλεια της Ένωσης, των μετόχων, αλλά και των παραγωγών.
«Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που μπορούμε και μας επιτρέπει ο νόμος για να ακυρώσουμε τις συμφωνίες της προηγούμενης διοίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβαλάς, ασκώντας ευθεία επίθεση στους προκατόχους του στο Διοικητικό Συμβούλιο.
«Πρέπει να αλλάξουμε τις συμφωνίες για το καλύτερο της οργάνωσης των παραγωγών και γενικότερα του προϊόντος, και του χρόνου να είμαστε στην ευχάριστη θέση προκειμένου η Ένωση Ηρακλείου να βγει και να ανακοινώσει πρώτη τιμές. Αυτός είναι ο στόχος της νέας διοίκησης» τόνισε.
Σε σχέση με την πορεία εξέλιξης και συμμετοχής της Ένωσης Ηρακλείου στην Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ, ο κ. Γαβαλάς ανέφερε:
«Όταν η νέα διοίκηση ήρθε εδώ πιστεύαμε ότι είχαμε κάποιο ποσοστό σε αυτή. Δυστυχώς έχουμε μηδενική συμμετοχή σε αυτό το σχήμα! Δεν έχουμε κανένα ρόλο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε πουθενά. Δεν μας ανήκει αυτή η εταιρεία. Ανήκει σε ιδιώτες. Είναι ένα ιδιωτικό σχήμα 100%».
Αξίζει να τονιστεί επιπρόσθετα, ότι όπως ανέφερε ο κ. Γαβαλάς, η συμφωνία για την εταιρεία προέβλεπε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων τυποποίησης της Ένωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, καθώς και το brand name, και βάσει συμβολαίου το κέρδος της Ένωσης Ηρακλείου είναι 6.200 ευρώ το χρόνο.
«Αυτή η συμφωνία είναι έως το 2024. Εμείς από εφέτος κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες – που δεν έκαναν κάποιοι άλλοι – για να μπορέσουμε να τη διορθώσουμε, να την ακυρώσουμε για το καλό των παραγωγών και του προϊόντος. Υπάρχουν πιθανότητες» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Γαβαλάς, η «Ένωση απείχε από την αγορά ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια. Συμμετείχε η Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ στην οποία δεν έχουμε καμία συμμετοχή εμείς. Κάποιες λεπτομέρειες από αυτό που συνέβαινε τις διαπιστώσαμε αφότου αναλάβαμε».
Ο πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «περίεργη από τη στιγμή που η οργάνωση εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στο ταμείο της».
Όπως είπε ο κ. Γαβαλάς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ένωση κατάφερε να μην πάρει ούτε ένα ευρώ, αφήνοντας τον καθένα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
«Η συμφωνία προέβλεπε κάθε χρόνο, κλείνοντας ισολογισμούς, να μοιραζόμαστε τα κέρδη. Αυτή η εταιρεία δεν παρουσίασε ποτέ κέρδη. Στα σήματα μόνο, που είναι ένα πολύ δυνατό brand name το Knossos, παίρνουμε 6.200 ευρώ το χρόνο παρακαλώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γαβαλάς ανέφερε ότι παλαιότερα η Ένωση διαχειριζόταν χιλιάδες τόνους λαδιού και έκανε ένα τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από το ελαιόλαδο.
«Είμαστε αποφασισμένοι όσο μπορούμε να προστατεύσουμε το εισόδημα του παραγωγού και το προϊόν αυτό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν πάει καλά» τόνισε προσθέτοντας:
«Θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες, θα διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Και μια πιθανότητα να έχουμε θα τη διεκδικήσουμε, γιατί δεν μπορεί αυτό το κόσμημα να μην είναι στα χέρια των συνέταιρων και να είναι σε μια Ανώνυμη και απρόσωπη εταιρεία που ο μόνος της σκοπός είναι να κερδίσει και τίποτα περισσότερο.
Ελέγξαμε όλες τις συμβάσεις εξονυχιστικά και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταφέρουμε να τη βελτιώσουμε, να την αλλάξουμε και να την ακυρώσουμε προς το συμφέρον του παραγωγού και του προϊόντος. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».