Ελιές χαλάζι

Δεν έφθανε ο δάκος, δεν έφθανε το γλοιοσπόριο, ήρθε τώρα και το χαλάζι για να αποτελειώσει όσες ελιές δεν είχαν ήδη καταστροφή.
Η φετινή ελαιοκομική περίοδος, παρά το γεγονός πως άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για την Κρήτη και τους ελαιοπαραγωγούς, εξελίχθηκε σε μία από τις χειρότερες ελαιοκομικές περιόδους των τελευταίων χρόνων, αναδεικνύοντας μια σειρά από γενικευμένα προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν συνέπειες και σε βάθος χρόνων.

Κι ενώ οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί πίστευαν ότι δεν υπήρχε τίποτα χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί τη φετινή χρονιά, ήρθε η χθεσινή χαλαζόπτωση για να αποδείξει πως η καταστροφή δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Μεγαλύτερα και περισσότερο έντονα ήταν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, καθώς και στα νότια χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπως και στο Λασίθι και τα Χανιά. Από το χαλάζι ωστόσο δεν γλίτωσαν ούτε και περιοχές στα Χανιά, τα οποία επίσης επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ο Μύρων Χιλετζάκης
Ο Μύρων Χιλετζάκης

«Όσοι παραγωγοί είχαν καταφέρει να διασώσουν την περιουσία τους και δεν είχαν εκκινήσει ακόμα ελαιοσυλλογή περιμένοντας καλύτερη ποιότητα, έχασαν σε ένα βράδυ μέσα τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, για να προσθέσει: «Σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Και δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις παραγωγών. Μιλάμε για ολόκληρα χωριά που έχουν προβλήματα».

Μέσα στην ατυχία τους, βέβαια, οι παραγωγοί των οποίων η ελαιοπαραγωγή καταστράφηκε βλέπουν μια χαραμάδα ελπίδας, καθώς υπάρχουν πιθανότητες αποζημίωσης είτε από τον ΕΛΓΑ είτε μέσω ΠΣΕΑ, ανάλογα με την περίπτωση.

Ήδη πάντως έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες κινήσεις για να προχωρήσουν σε αυτοψίες οι αρμόδιοι ανταποκριτές, προκειμένου να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των άμεσων αποζημιώσεων σε μια χρονιά που αποδεικνύεται «Αρμαγεδών» για το κρητικό ελαιόλαδο.

Οι ελπίδες όλων είναι να υπάρξει έστω μια μερική διάθεση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, αλλά και να μπορέσει το κρητικό ελαιόλαδο να διατηρήσει επαφές και συμφωνίες με τις διεθνείς αγορές, προκειμένου την επόμενη χρονιά να μπορέσει να υπάρξει μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Προς το παρόν πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις μετρούνται πληγές και όχι οφέλη, αφού οι ποσότητες εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αναμένονται μετά και τη χθεσινή χαλαζόπτωση ακόμα μικρότερες, ενώ για το 2019 η Κρήτη αναγκαστικά θα προσανατολιστεί κατά κανόνα στο παρθένο ελαιόλαδο.

Ερώτηση Κεγκέρογλου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Το θέμα έφερε άμεσα στη Βουλή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στο πλαίσιο της ερώτησής του ο βουλευτής ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από την έντονη χαλαζόπτωση.

«Η έντονη χαλαζόπτωση  που καταγράφηκε χθες (σ.σ. προχθές) σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής και προσθέτει:

«Οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στα χωριά του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων».

Ο βουλευτής καταλήγει στο κείμενο της ερώτησής του ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να  καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί άμεσα;».