Ο Σταύρος Γαβαλάς και ο Μανώλης Χνάρης
Έτοιμη να αντιμετωπίσει την ένσταση των βιομηχάνων για να κερδίσει αποκλειστική τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου στο νησί είναι η Κρήτη

Πόλεμος χαρακωμάτων βρίσκεται προ των πυλών μεταξύ της Ένωσης Ηρακλείου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, με φόντο το κρητικό ελαιόλαδο και το αίτημα για κατοχύρωσή του ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης «Ελαιόλαδο Κρήτης».

Ενώ η αίτηση κατοχύρωσης του κρητικού ελαιολάδου ως προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης έχει κατατεθεί και γίνει δεκτή ήδη από τον Αύγουστο, ο Σύνδεσμος Τυποποίησης δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη προσπάθεια κι έχει καταθέσει ένσταση επί της αίτησης.

Οι βιομήχανοι τυποποιητές θεωρούν ότι το ελαιόλαδο της Κρήτης δεν μπορεί και δεν πρέπει να τυποποιείται μόνο στην Κρήτη, όπως αναφέρεται στους όρους του αιτήματος για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση, τεράστιες ποσότητες κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου φεύγουν προς την Ιταλία κυρίως και άλλες χώρες με τους επιχειρηματίες εξαγωγείς τρίτων χωρών να καρπώνονται λόγω γνώσεων, εμπειρίας και marketing την υπεραξία του κρητικού ελαιολάδου.

Όπως ήταν φυσικό, η ένσταση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ένωσης Ηρακλείου, η οποία από την περυσινή χρονιά έχει μπει στη διαδικασία ίδρυσης ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου Κρήτης, προκειμένου οι ίδιοι οι παραγωγοί να γίνουν και τυποποιητές, αλλά και να καρπώνονται όλα τα οφέλη της τυποποίησης και εξαγωγής του κρητικού ελαιολάδου.

«Μεγάλη μας τιμή κύριοι του ΣΕΒΙΤΕΛ που ασχολείστε μαζί μας αλλά το Κρητικό ελαιόλαδο ΠΓΕ θα εμφιαλώνεται στην Κρήτη και μόνο στην Κρήτη, σας αρέσει δεν σας αρέσει, γιατί απλά τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των Κρητικών ελαιοπαραγωγών είναι καιρός να σταματήσουν και ο μόνος τρόπος είναι να κατοχυρωθεί το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗΣ» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ηρακλείου, όπου και προστίθεται:

«Ελπίζουμε όλοι που έχουν λόγο και ρόλο σε αυτή την διαδικασία του φακέλου κυρίως η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ που έχει καταθέσει τον φάκελο να κάνουν γρήγορες κινήσεις και να ολοκληρωθεί άμεσα και με απόλυτη τεκμηρίωση η απάντηση στην ένσταση του ΣΕΒΙΤΕΛ, μια  ένσταση που μόνο άστοχη και άσκοπη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

Όπως αναφέρεται επίσης στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ηρακλείου «η κίνηση που ξεκίνησε από τις ενώσεις της Κρήτης δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια εκμεταλλεύονται τον πλούτο της Κρήτης, το εξαιρετικό μας ελαιόλαδο και δεν είναι διατεθειμένοι να απολέσουν την κυριαρχία τους πάνω σε αυτό».

«Είναι  όμως και φως φανάρι ότι έχουμε ξυπνήσει και δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαθεί άλλη μια ευκαιρία που μπορεί να είναι και η τελευταία για να βρει το Κρητικό ελαιόλαδο τον δρόμο του και να καρπωθεί ο Κρητικός ελαιοπαραγωγός την υπεραξία που τώρα την καρπώνονται κυρίως κάποιες πολυεθνικές που δεν έχουν καμία σχέση με την Κρήτη» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ένωσης που υπογράφει ο πρόεδρος της Σταύρος Γαβαλάς.

Απόλυτα ενημερωμένος επί του θέματος δηλώνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, ο οποίος και αντιμετωπίζει το ζήτημα με μεγάλη ψυχραιμία.

«Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι υπήρχε το ενδεχόμενο αντίδρασης από τον Σύνδεσμο των Τυποποιητών» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Χνάρης για να προσθέσει:

«Η ένστασή τους σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν επιθυμούν το κρητικό ελαιόλαδο να τυποποιείται μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου. Είναι κατανοητή. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε επιληφθεί ήδη του θέματος. Πρόκειται για μια τυπική νομική διαδικασία, που αναλαμβάνουν οι νομικοί σύμβουλοι και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα κερδίσουμε».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τονίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, δεν είναι επιδίωξη κανενός να δημιουργηθεί ένας «νέος εμφύλιος», αφού δεν θα ήταν σε όφελος καμίας πλευράς. Ο Σταύρος Γαβαλάς καλεί τον Σύνδεσμο των Ελλήνων Βιομηχάνων Τυποποιητών Ελαιολάδου, να αποσύρει την ένστασή του και να αφήσει το κρητικό ελαιόλαδο στα χέρια των ανθρώπων που με πολύ κόπο παράγουν στην Κρήτη.