ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.
Στον Προφήτη Ηλία ο υπουργός

«Πυρήνας της πολιτικής μας η ενίσχυση της συνεργατικών σχημάτων και των συνεταιρισμών». Αυτό ανέφερε από τον Προφήτη Ηλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

Ο υπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Τα προβλήματα και ο ρόλος των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών» κατά την οποία παρουσίασε το παραγωγικό μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

«Είναι μονόδρομος τα συνεργατικά σχήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «το βλέμμα μας πλέον είναι στα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας».

Ο υπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση παρέλαβε κουφάρια και ανασχεδίασε ένα ολόκληρο πρόγραμμα προς όφελος των αγροτών.

Εκδήλωση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη
Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες ανακοίνωσε ο Σταύρος Αραχωβίτης

«Μέτρο άμεσης στήριξης ήταν το πρόγραμμα φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, με τη φέτα και τη γραβιέρα ΠΟΠ» υποστήριξε ο υπουργός για να προσθέσει: «Στηρίζουμε έτσι την κατανάλωση και την παραγωγή. Τα γεύματα, Αγροτικής Ανάπτυξης, από 153.000 θα γίνουν 300.000 την επόμενη χρονιά και 600.000 την μεθεπόμενη».

Ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο έφερε τον νόμο για τις 60 ημέρες για την προστασία εισοδήματος που καλύπτει όλη την αλυσίδα προκειμένου να μην συμπιεστούν οι κτηνοτρόφοι.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του ο υπουργός τόνισε πως η δακοκτονία θα ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη χρόνια και είναι ήδη όλα έτοιμα.

«Για τη δακοκτονία έχουμε ξεκινήσει τέσσερις μήνες νωρίτερα και είναι όλα έτοιμα. Και το προσωπικό, και οι πιστώσεις στις Περιφέρειες, και τα φάρμακα, και το ζήτημα εργατών γης, στη δακοκτονία είναι λυμένο» δήλωσε ο υπουργός για να εξηγήσει παράλληλα ότι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ανήκουν σε συναιτερισμούς θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος, κάτι που ψηφίστηκε, όπως σημείωσε, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Οι συνεταιρισμένοι αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ το χρόνο, είτε παράγουν είτε όχι» διευκρίνισε για να τονίσει:

«Αυτό είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τους αγρότες και επίσης είναι στήριξη και κατεύθυνση προς τους συνεταιρισμούς. Μάλιστα για τους συνεταιρισμούς έρχονται και αλλά μέτρα το επόμενο διάστημα.

Η λογική που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια και είχε προεκλογικά χαρακτηριστικά, με ένα χτύπημα στην πλάτη και να θυμηθούμε ότι υπάρχουν αγρότες επετειακά και προεκλογικά, έκλεισε τον κύκλο της. Αυτός ο φθηνός λαϊκισμός δεν ακουμπάει κανέναν. Οι αγρότες θέλουν απαντήσεις στα προβλήματα τους και προοπτική».

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, καθώς και τη συνδρομή του Υπουργείου στην εκτέλεση των εγγειοβελτιωτικών έργων, κάποια εκ των οποίων έχουν σχεδιαστεί και στην περιοχή. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να ακολουθηθεί το τρίπτυχο: ποιότητα, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα, καθώς και η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Ο κ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του βρέθηκε στην περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους
Ο κ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του βρέθηκε στην περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους

Ο κ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του βρέθηκε στην περιοχή του πρώην Δήμου Τεμένους, την πρότυπη μονάδα «Μανιτάρια Τεμένους» του Μιχάλη Τζωρμπατζάκη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος το 2010, τα συσκευαστήρια του Λάμπρου Περβολαράκη και του Βαγγέλη Κουνάλη, το τυποποιητήριο ελαιολάδου του Γιώργου Ξυλούρη, το οινοποιείο του Πριάμου Ιερωνυμάκη και τη γαλακτοκομική μονάδα «Γαλένι» του Γιώργου Ζερβού.

«Θέλουμε να δώσουμε προοπτική στη δυναμική που δείχνει να έχει η περιοχή» δήλωσε στο πλαίσιο των επισκέψεων του ο υπουργός για να προσθέσει: «Υπάρχουν πρωτοπόρα σχήματα, ομάδες παραγωγών, συσκευαστήρια, οινοποιεία, πρωτοβουλίες πρωτοπόρες. Αυτή είναι η Κρήτη που συνεργάζεται, που έχει μάθει να παράγει, που δεν έχει μάθει να ζητάει και να στηρίζεται στις επιδοτήσεις, αλλά στην παραγωγή της και στα χέρια της».