Από το 1999 έως και το 2015, οι Γερμανοί έρχονταν αδιάλειπτα στην Κρήτη για να… μαζέψουν ελιές. Οι φιλέλληνες Γερμανοί έφθαναν στο νησί, γνώριζαν την ομορφιά και τον πολιτισμό του, ενώ δούλευαν επί δύο ημέρες στα λιόφυτα για να μαζέψουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Πίσω από την ξεχωριστή ιδέα, εδώ και περίπου 20 χρόνια, βρίσκεται ο αρχαιολόγος, Ιστορικός Τέχνης κι επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Τόμας Μόρους της Κολωνίας, Σταμάτης Λυμπερόπουλος. Έχοντας ο ίδιος μια τεράστια αγάπη στην Κρήτη και στο «χρυσάφι της γης της», ως επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Κολωνίας, διδάσκει τον κρητικό πολιτισμό, αναφέρεται στη γεωργία, το ελαιόλαδο και τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ συνοδεύει κάθε χρόνο τους Γερμανούς στην Κρήτη.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, (2016 και 2017) τα μέλη της Ακαδημίας Τόμας Μόρους δεν κατάφεραν να έρθουν στην Κρήτη, κυρίως λόγω τεχνικών δυσκολιών, κόστους μετακίνησης και αλλαγής τουλάχιστον δύο αεροσκαφών. Παρ’ όλα αυτά, ο Σταμάτης Λυμπερόπουλος, θέλοντας να συνεχίσει το επιτυχημένο εγχείρημά του, φέρνει και φέτος Γερμανούς στην Κρήτη, αλλά αυτή τη φορά από Ανοιχτά Λαϊκά Πανεπιστήμια της Βεστφαλίας.
Οι Γερμανοί αρχίζουν να φθάνουν τμηματικά στην Κρήτη από τις 26 του Δεκέμβρη έως και τις 27, ενώ θα αλλάξουν τον χρόνο στο νησί και θα φύγουν μετά την Πρωτοχρονιά.
Το πρόγραμμά τους είναι πλούσιο, ενώ περιλαμβάνει ξεναγήσεις στην Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, επισκέψεις σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο, αλλά και δύο ημέρες σκληρής αγροτικής εργασίας σε ελαιόδεντρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
«Πριν έρθουν εδώ τα 25 άτομα έχουν ενημερωθεί μέσω διαλέξεων για την Κρήτη, το κρητικό ελαιόλαδο και τον πλούτο του νησιού» αναφέρει ο κ. Λυμπερόπουλος και προσθέτει:
«Έχουν πλήρη εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει στην Κρήτη, ποιες διαφοροποιήσεις υπάρχουν σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και σχετικά με το πώς παράγεται θεωρητικά το ελαιόλαδο. Όλα αυτά θα έρθουν να δουν και να τα κάνουν και πρακτικά, στον τόπο στον οποίο συμβαίνουν».
Οικοδεσπότης των Γερμανών στην Κρήτη, αναφορικά με το λιομάζωμα, ο αγρότης από τους Ζωφόρους, Δημοσθένης Σαπουτζάκης, ο οποίος σέβεται τις προσπάθειες που γίνονται από τον Σταμάτη Λυμπερόπουλο και τις δομές της Γερμανίας, οπότε και δεν μαζεύει περίπου 50 ρίζες ελιές που υπάρχουν σε λιόφυτο ιδιοκτησίας του, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
«Ο κ. Σαπουτζάκης όλα αυτά τα χρόνια δείχνει κατανόηση στην υλοποίηση του προγράμματος και μας αφήνει κάποια ελαιόδεντρα για να μαζέψουμε» εξηγεί ο κ. Λυμπερόπουλος, διευκρινίζοντας πως οι συγκεκριμένες αγροτικές εγκαταστάσεις βοηθούν αρκετά το πρόγραμμα, αφού είναι περιφραγμένες και υπάρχει μέσα σε αυτές ποιοτικός στεγασμένος χώρος ως κατάλυμα για τους Γερμανούς επισκέπτες.
Σύμφωνα με τον Σταμάτη Λυμπερόπουλο, η συνεργασία με την Ακαδημία Τόμας Μόρους δεν διακόπτεται, απλώς για τεχνικούς λόγους αναπροσαρμόζεται με το σχέδιό της να επαναδιαπραγματεύεται την κάθοδο Γερμανών στην Κρήτη, την περίοδο του Νοεμβρίου. Έτσι, από το 2018, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, στο νησί θα έρχονται δύο φορές τον χρόνο Γερμανοί, μία τον Νοέμβριο με την Ακαδημία Τόμας Μόρους και μία τον Δεκέμβριο με τα Λαϊκά Πανεπιστήμια της Βεστφαλίας.