Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη

Δύο εκατομμύρια επιπλέον για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη. Αυτό ήταν το βασικό «δώρο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη.

Η φράση ωστόσο «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» δεν έμεινε χωρίς αντιστοιχία στο δώρο που έφερνε μαζί του ο υπουργός, αν και η αντιστοιχία αφορούσε κατά κανόνα την Περιφέρεια που εκτελεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, αλλά και τους εργολάβους που την αναλαμβάνουν.

Ο υπουργός πρόσεξε πάρα πολύ τα λόγια του και δεν θέλησε να αποδώσει ευθύνες σε κανέναν, αφού ως έγκριτος νομικός αναγνώρισε το τεκμήριο της αθωότητας.

«Ενδεχομένως το πρόγραμμα της δακοκτονίας να εκτελέστηκε από την Περιφέρεια σωστά» τόνισε για να προσθέσει ωστόσο με νόημα: «Τα αίτια για τη μη αποτελεσματική εκπόνηση του προγράμματος μπορεί να είναι βαθύτερα και να αφορούν μια σειρά από εμπλεκόμενους. Εμείς, να είστε σίγουροι, θα αναζητήσουμε τις αιτίες κι εφόσον υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν».

Εκτός όμως από τις αιχμές που άφησε ο υπουργός, ο ίδιος υπονόησε πως γνωρίζει πολύ καλά σε ποιο βαθμό το πρόγραμμα δακοκτονίας εκτελείται ή όχι από τους εργολάβους, ενώ διαπίστωσε πως ο διαχωρισμός σχεδίασης του προγράμματος από το Υπουργείο κι εκτέλεσής του από την Περιφέρεια μπορεί να εμπεριέχει συγκεκριμένους κινδύνους ή προβλήματα.

Όμως σε σχέση με την βελτίωση του προγράμματος, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως μεταξύ των σχεδίων που εξετάζει, δεν είναι το να δοθούν όλες οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, αλλά το να μαζευτούν όλες οι αρμοδιότητες στο Υπουργείο, όπως φάνηκε από τα…  συμφραζόμενα του υπουργού.

Προτεραιότητα η επιστημονική τεκμηρίωση

Στο πλαίσιο του πλάνου δράσεων του υπουργού παράλληλα φαίνεται πως έχει εμπεδωθεί το γεγονός ότι χωρίς τη συνδρομή των ειδικών επιστημόνων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως μόλις προχθές υπέγραψε τη σύσταση ειδικής επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αυγουλά, υπηρεσιακούς παράγοντες και επιστήμονες, προκειμένου να υποβληθεί σχετικό αίτημα προς την Ένωση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διατάξεις του νόμου.

Ο υπουργός παράλληλα υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει υποχρέωση να συνταχθεί με τις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας και να στοχεύσει στην υψηλή θέση της αγοράς, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερα κέρδη μέσω των πωλήσεων ποιοτικών προϊόντων.

Αποζημιώσεις από την Κομισιόν

Με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργού, η μεγαλύτερη πιθανότητα να διεκδικήσει σοβαρές αποζημιώσεις η Ελλάδα και η Κρήτη για τις καταστροφές από την ελαιοπαραγωγή, είναι μέσω ενός πλήρους φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα αυτά διευκρίνισε πως για να συμβεί αυτό, η έκταση των ζημιών πρέπει να προσδιοριστεί, κάνοντας σαφές πως αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η ελαιοκομιδή που θα αποτυπώσει πλήρως και το μέγεθος του προβλήματος.

Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του πως δεν συμφωνεί με την πρακτική των αποζημιώσεων de minimis, λέγοντας πως αυτή είναι μια ύστατη λύση, εφόσον δεν υπάρχει κανένα άλλο αποζημιωτικό εργαλείο, η οποία μάλιστα δεν καλύπτει στην ουσία τους παραγωγούς, αλλά πολύ μικρό μέρος της ζημιάς.

Ο Μάκης Βορίδης επανέλαβε πως η καταβολή αποζημιώσεων πρέπει να επικεντρωθεί στις αποζημιώσεις μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού υπάρχει νομική τεκμηρίωση αυτών, μέσω του άρθρου 221 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο σύσκεψης εκπροσώπων φορέων και αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου
Πλήθος εκπροσώπων φορέων και αγροτών στο πλαίσιο της σύσκεψης

Δέσμη μέτρων

Μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών της Κρήτης προανήγγειλε από το Ηράκλειο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο υπουργός έκανε σαφές ότι οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, όπως το χαλάζι, θα αποζημιωθούν κανονικά, ανακοινώνοντας την πρόσληψη 15 γεωπόνων μέσω ΑΣΕΠ.

Για τις παραγωγές οι οποίες έχουν πληγεί από φαινόμενα κλιματικά και δεν είναι ασφαλισμένες, υποστήριξε: «Θα δώσουμε μέσα στο 2019 μια εν μέρει κάλυψη της ζημιάς από τον μηχανισμό των αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι εγκρίνουμε την πρακτική, κάποιος να μην ασφαλίζει τις καλλιέργειές του αλλά να ζητάει αποζημίωση αν κάτι συμβεί. Για λόγους επιείκειας θα υπάρξει μια ενίσχυση τώρα, είναι όμως ξεκάθαρο ότι ο παραγωγός έχει την υποχρέωση ασφάλισης της παραγωγής».

Σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι πρέπει πρώτα να τελειώσει η περίοδος συγκομιδής για να αποτυπωθεί στο σύνολό της η ζημία.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα αποκέντρωσης της δακοκτονίας που έθεσαν στον κ. Βορίδη οι φορείς της Κρήτης, ο ίδιος δήλωσε διατεθειμένος να δει κάθε εκδοχή, αρκεί αυτό να γίνει, όπως τόνισε, με ορθολογικό τρόπο.

Φορείς και εκπρόσωποι παραγωγών ζήτησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό τους, για να μην υπάρξει ξανά τέτοια χρονιά στον αγροτικό τομέα, ενώ ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, εκτίμησε ότι οι οικονομικές απώλειες για το νησί, από τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα και το «λουκέτο» στην Thomas Cook φτάνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρθηκε στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα ερευνητικά ιδρύματα για την επιστημονική προσέγγιση της δακοκτονίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη
Θετικός στην αναζήτηση αποζημιώσεων μέσω Ε.Ε. ο υπουργός

Μισό δισεκατομμύριο η ζημιά

Σε πάνω από μισό δισ. υπολογίζει η Περιφέρεια Κρήτης το συνολικό μέγεθος της καταστροφής που έχει προκύψει για την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή.

Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τη διάρκεια σχετικής εισήγησής του στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Στην εισαγωγή του ο περιφερειάρχης τόνισε πως η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τεράστιες ζημιές πέρυσι τον χειμώνα με τις μεγάλες καταστροφές στη δυτική Κρήτη, την οποία ακολούθησε και η μεγάλη ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή οι οποίες έχουν οδηγήσει σε τεράστιο μέγεθος το σύνολο της οικονομικής ζημιάς.

«Το 2019 κλείνει με σοβαρά και σημαντικά προβλήματα για όλο το νησί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης για να προσθέσει:

«Οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Χανιά και Ρέθυμνο, τα προβλήματα με τα θερμοκήπια σε Ιεράπετρα, Τυμπάκι και Κουντούρα, το ζήτημα της Thomas Cook στο νησί μπορούν σε κόστος να ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια. Και για την οικονομία του νησιού είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό σημαίνει πως η τοπική οικονομία πλήττεται σε όλους τους κλάδους».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: