Στο ίδιο έργο θεατές φοβούνται πως θα γίνουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς στην έναρξη κιόλας της νέας περιόδου δακοκτονίας, έχουν υπάρξει ήδη πολλές εντάσεις μεταξύ προέδρων τοπικών κοινοτήτων και εργολάβων ή τομεαρχών.
Ειδικότερα, στις περιοχές της ενδοχώρας που άρχισε από χθες το πρόγραμμα της δακοκτονίας, παρατηρήθηκαν πολλές εντάσεις, με τους παραγωγούς να εκφράζουν σημαντικούς φόβους ότι αν δεν υπάρξει κάποια άμεση μέριμνα κι έλεγχος θα χαθεί και η ερχόμενη χρονιά, με καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή ολόκληρης της Κρήτης.
Εκπρόσωποι χωριών μάλιστα προσανατολίζονται στο να προχωρήσουν σε καταγγελίες προς την Περιφέρεια και σε επισημάνσεις προς τους εργολάβους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η φετινή παραγωγή δεν θα τεθεί σε διακινδύνευση.
Όπως αναφέρουν μάλιστα, παρατηρούνται ήδη σημαντικές ελλείψεις, ενώ επισημαίνουν ότι η Περιφέρεια δεν ενημερώνει τουλάχιστον 24 ώρες πριν, οι εργολάβοι δεν τοποθετούν τις απαιτούμενες σημάνσεις σε τουλάχιστον τρία σημεία στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και εργολάβοι που αναλαμβάνουν ρόλο οδηγού και ψεκαστή ταυτόχρονα, ενώ δεν επιτρέπεται.
Οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση πάντως, κάνοντας σαφές πως δεν έχουν καμία επιλογή λαθών τη φετινή χρονιά και ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου ψεκασμού που θεωρείται ο κομβικότερος.
Αγρότες μάλιστα της ενδοχώρας, ήδη εξετάζουν το γεγονός να δραστηριοποιηθούν συλλογικά, αλλά ιδιωτικά, χωρίς την υποστήριξης Κράτους και Περιφέρειας, θεωρώντας πως διαφορετικά θα έχουν τα ίδια προβλήματα με την περυσινή χρονιά.
Από την πλευρά τους τομεάρχες υποστηρίζουν πως οι αγρότες διαμαρτύρονται πολλές φορές χωρίς λόγο, κάνοντας σαφές πως υπάρχουν πολλαπλά γραφειοκρατικά προβλήματα που εκ των πραγμάτων δημιουργούν ζητήματα στην ομαλή εξέλιξη ελέγχου των ψεκασμών.
Η Περιφέρεια Κρήτης πάντως, τονίζει πως η διαδικασία τη φετινή χρονιά πραγματοποιείται πολύ περισσότερο οργανωμένα σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ υπάρχουν τα μέσα, αλλά και οι τρόποι ελέγχου για να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη των ψεκασμών.
Την ίδια στιγμή βέβαια, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης έχει προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, προς αναδόχους οι οποίοι φάνηκε να μην τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στο μεταξύ, και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης αναφέρει πως μέχρι στιγμής, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη διαδικασία που να έχουν φθάσει ως καταγγελίες.
Ο κ. Χιλετζάκης επισημαίνει, παράλληλα, την ευθύνη που έχουν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων προκειμένου να διασφαλιστούν οι σωστοί ψεκασμοί.
«Η φετινή διαδικασία εξελίσσεται απ’ όσο γνωρίζουμε ομαλά και υπάρχουν οι μηχανισμοί για τον έλεγχο της» αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης και προσθέτει:
«Η Ένωση Ηρακλείου έχει προσφέρει ήδη δέκα επιπλέον γεωπόνους για τη διαδικασία, ενώ σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ Δήμητρα υπάρχουν και τα GPS μέσω των οποίων υπάρχει έλεγχος του αν και πού πραγματοποιήθηκαν οι ψεκασμοί».
Σε σχέση με τις πιθανές διαμαρτυρίες, ο κ. Χιλετζάκης τονίζει:
«Πρέπει να γίνει σαφές όμως πως αν υπάρχει οπουδήποτε, οποιοδήποτε πρόβλημα, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και κάθε φορέας ή ιδιοκτήτης που διαπιστώνει παρατυπίες θα πρέπει άμεσα να ενημερώνει όλους τους συναρμόδιους και να προχωρά σε καταγγελία εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία».