αμπέλια

Με τον φόβο των νέων δυσμενών καιρικών φαινομένων ζουν οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι βλέπουν τα προβλήματα να συσσωρεύονται το ένα μετά το άλλο.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο ξηρασίας που επικράτησε σε ολόκληρη την Κρήτη κι έριξε δραματικά την ποιότητα του ελαιολάδου, οι πρώτες βροχές της φετινής περιόδου ήρθαν να δημιουργήσουν προσδοκίες έστω και σταδιακής ανάκαμψης. Κάτι τέτοιο όμως, όχι μόνο δεν φαίνεται να συμβαίνει, αλλά απεναντίας οι καιρικές συνθήκες έρχονται να πλήξουν και τις αμπελοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα και οι δύο πυλώνες αγροτικής παραγωγής της Κρήτης να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους.

Οι βροχές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και οι θυελλώδεις άνεμοι, σε συνδυασμό με τις ψυχρές αέριες μάζες λειτούργησαν καταστροφικά για τις αμπελοκαλλιέργειες, ενώ τα αντίστοιχα φαινόμενα που προβλέπονται για το επόμενο Σαββατοκύριακο, εφόσον επαληθευτούν θα σημάνουν ολοκληρωτική καταστροφή.

Ελιές χαλάζι

Ποια είναι όμως η τωρινή κατάσταση για την ελαιοκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια; Κατ’ αρχάς η κατάσταση στον κλάδο των ελαιοπαραγωγών, χαρακτηρίζεται μόνο τραγική. Η τιμή του ελαιόλαδου βρίσκεται στα 2,5 ευρώ ανά λίτρο για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κάτι όμως που δεν συνυπολογίζεται στο μέγεθος των προβλημάτων, αφού το τελευταίο διάστημα έχει παγώσει κάθε εμπορική πράξη.

Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Ισπανία έχει διαθέσει στην αγορά μόλις 300.000 τόνους από τους 1,7 εκατομμύρια τόνους που έχει παράξει και την ίδια στιγμή παραμένουν στην Ιταλία εκατοντάδες χιλιάδες αδιάθετοι τόνοι ελαιολάδου επί συνόλου 1,4 τόνων δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και την αρνητική συγκυρία, τα έσοδα των ελαιοπαραγωγών τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% κατά μέσο όρο, με την κατάσταση να μην φαίνεται πως οδεύει σε εξομάλυνση δεδομένων των συνθηκών και των εκατοντάδων χιλιάδων αδιάθετων ποσοτήτων του ευρωπαϊκού νότου.

Κι αυτά είναι τα κακά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς. Αντίστοιχα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι αμπελουργοί, που επιχειρούν ως κλάδος να ανακάμψουν στην Κρήτη, μετά από μια μακρά περίοδο προβλημάτων. Οι καιρικές συνθήκες της τελευταίας περιόδου έχουν λειτουργήσει καταστροφικά για τις πρώιμες ποικιλίες, καθώς και για τη σουλτανίνα. Αν μάλιστα το σκηνικό του καιρού γίνει ξανά χειμερινό, όπως δυστυχώς προβλέπεται, οι καταστροφές που θα επέλθουν στην αμπελοκαλλιέργεια εκτιμάται πως θα είναι τεράστιες.

Για τους λόγους αυτούς, η ομάδα αμπελουργών κι ελαιοπαραγωγών ζητούν την άμεση στήριξη της Πολιτείας, αλλά και τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά και να προστατευθούν καλλιέργειες που συμβάλλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική ολόκληρης της χώρας.