της Άρβης η μπανάνα

Είναι το «εθνικό» τους προϊόν και το στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις. Η μπανάνα της Άρβης είναι ξακουστή σε όλη την Κρήτη, τη γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Έλληνες και στόχος όλων είναι να τη μάθουν και στο εξωτερικό.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να αυξηθούν οι ποσότητες που παράγονται κι έτσι το νόστιμο αυτό προϊόν θα κατακτήσει και άλλους προορισμούς!

Ενόψει του Φεστιβάλ Μπανάνας Άρβης, ο κ. Μιχάλης Κεφαλάκης, από τον Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, μιλά στην «Π» για την πορεία του αγροτικού αυτού προϊόντος τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί, κάθε χρόνο η παραγωγή του εξαρτάται από το πόσο καλά έχουν κυμανθεί τα κηπευτικά- πριν από δύο χρόνια που είχαν πρόβλημα είχαν φυτευτεί περισσότερες μπανάνες.

«Σε σχέση με πιο παλιά χρόνια έχει ανάβει κατά πολύ η ποσότητα, η μπανάνα έχει βρει τον δρόμο της και φεύγει πιο εύκολα», αναφέρει.

της Άρβης η μπανάνα

Ο Συνεταιρισμός Μπανανοπαραγωγών Κρήτης αποτελείται από 220 άτομα, ο κύριος όγκος τους είναι από την Άρβη ενώ υπάρχουν αγρότες από τα Μάλια, το Ρέθυμνο και τη Σητεία. Η ποσότητα που παράγεται κάθε χρόνο κυμαίνεται στους 2.000 τόνους.

Ο κ. Κεφαλάκης αναφέρει πως δεν είναι μία ακριβή καλλιέργεια, περισσότερο υπάρχουν θερμοκήπια και λιγότερες υπαίθριες μπανάνες που είναι πιο επιρρεπείς στα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι, όμως, και ένα προϊόν που θα εξασφαλίσει ένα υψηλό εισόδημα στον καλλιεργητή.

Ο δυνατός άνεμος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της καλλιέργειας, το φετινό χειμώνα σημειώθηκαν ζημιές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Οι θερμοκηπιακές μπανάνες
Οι θερμοκηπιακές μπανάνες προστατεύονται από τα καιρικά φαινόμενα,

Η Άρβη υπολογίζεται πως έχει 600 κατοίκους, από τους οποίους το 40% καλλιεργούν μπανάνες, είτε ως αγρότες είτε ως συμπληρωματικό εισόδημα.

Μια καλή τιμή παραγωγού που συνήθως επιτυγχάνεται είναι στο 1 ευρώ με 1,10 ευρώ. Η ζήτηση είναι πιο υψηλή το χειμώνα και όχι τόσο το καλοκαίρι που υπάρχουν περισσότερα φρούτα στην αγορά.

Οι ανταγωνιστές της κρητικής μπανάνας έρχονται από τη Νότια Αφρική και το Εκουαδόρ που έχουν και χαμηλότερη τιμή.

Ο κ. Κεφαλάκης αναφέρει πως οι εισαγόμενες μπανάνες έχουν πολλά δηλητήρια και μυκητοκτόνα γιατί μπορεί να ταξιδεύουν τρεις μήνες μέχρι να έρθουν στην Κρήτη.

Οι κάτοικοι, πάντως, του νησιού επιλέγουν το ντόπιο προϊόν, ένα μέρος της παραγωγής πηγαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ ο Συνεταιρισμός έχει υποκατάστημα στην Αθήνα. Στόχος είναι να υπάρξουν εξαγωγές, όμως, ακόμα η παραγωγή είναι σε χαμηλά επίπεδα και παρόλο που υπάρχουν σχετικές προτάσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμα σε συμφωνίες.

 

Φεστιβάλ Μπανάνας

Οι θερμοκηπιακές μπανάνες
που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους
Το Φεστιβάλ Μπανάνας Άρβης θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Αυγούστου.

Οι διοργανωτές, στο κάλεσμά τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

«Με πάθος και μεράκι συνεχίζουν και  περιμένουν τους επισκέπτες και φέτος μαζί να γιορτάσουν το δεύτερο Φεστιβάλ Μπανάνας.

Στην Αρβη λοιπόν, με μια μακρά ιστορία με πλούσια, δυναμική και πρωτοπόρα καλλιεργητική παράδοση, θα αναδειχθούν οι αγροδιατροφικές ασχολίες του τόπου, που ούτε λίγο ούτε πολύ, αναδεικνύουν τις ρίζες και την ταυτότητα του χώρου  και καθορίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Τους κατοίκους της Άρβης τους συνδέει σε απευθείας γραμμή το ίδιο περιβάλλον και οι αλλαγές που έχει υποστεί, με την ανάπτυξη και τη διάχυση της γνώσης. Έ

χουν προβληματισμούς για το ποια θα μπορούσε να είναι η ορθολογική εκμετάλλευση και κατανάλωση των φυσικών πόρων, αλλά και ο σεβασμός  σε αυτούς, ώστε να χτίζουν καθημερινά ό,τι αντικατοπτρίζει την ποιότητα της ζωής τους αλλά και τις ζωές αυτών που θα τους διαδεχτούν.

Θα στρώσουν με τα απολύτως απαραίτητα της παραγωγής το τραπέζι και θα μοιραστούν με τους επισκέπτες μας τον κόπο τους και τις μαγειρικές τους εμπνεύσεις.

Έτσι στοχεύουν να κάνουν γνωστό ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταθέτουν σήμερα ως τυχαία μεν, αλλά αρμονική συνύπαρξη παράλληλα με τις αξίες της αγροτικής οικονομίας ως την πρώτη ύλη, της οποίας οι άνθρωποι είναι φύλακες και τη μετατροπή της σε προϊόν με ταυτότητα για να αναδείξουν το φυσικό περιβάλλον που παράγει τα προϊόντα τους».

 

ΑΡΒΗ: γιορτή μπανάνας

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Αυγούστου

“Ομιλίες:

H καλλιέργεια της μπανάνας στην Κρήτη και οι καλλιεργητικές απαιτήσεις της” κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, γεωπόνος, μπανανοκαλλιεργητής, πρώην βουλευτής.

“Η ιστορία της μπανάνας, πλεονεκτήματα ντόπιας μπανάνας έναντι εισαγόμενων και προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος, προοπτικές ανάπτυξης” κ.  Αντωνάκης Ματθαίος, γεωπόνος.

Κουκλοθέατρο “Η Μπανανολιχούδα του Νότου”, από τη σειρά “Τα αστεράκια του τόπου μας”, που έχει γραφτεί με σκοπό να αναδείξει τοπικά προϊόντα αλλά και τα μέρη που ευδοκιμούν, από τις κυρίες Δοριάκη Έλενα και Κιόρογλου Χρύσα.

Συμμετέχει ο Άρης Ναλετάκης.

Ώρα έναρξης:  20:30

Κρητική-έντεχνη βραδιά με τον Δημήτρη Ζωγραφάκη.

Σάββατο 11 Αυγούστου

Λαϊκή βραδιά με τον Γιώργο Μαργαρίτη και τη Ραλλία Χρηστίδου.

Ώρα έναρξης:  23:00.

Γενική έναρξη της γιορτής  κάθε μέρα στις 20:00.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προσφερθούν γλυκά με βάση τη μπανάνα και  λικέρ με γεύση μπανάνας.

Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν ντόπιες μπανάνες, να προμηθευτούν φυτά μπανάνας, να ξεναγηθούν σε μπανανοφυτείες. Τέλος,  θα απολαύσουν την ομορφιά της Άρβης του χθες και του σήμερα.