Κάτω από άλλες συνθήκες ο αριθμός «500» για εργάτες γης που θα απασχολούνταν στις ελιές τη χειμερινή περίοδο θα φάνταζε έως μηδαμινός.
Κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες ωστόσο, με την ελάχιστη παραγωγή ελαιόλαδου και τα μέγιστα προβλήματα, το να έρθουν 500 εργάτες γης στην Κρήτη φαντάζει έως και άθλος. Το πρώτο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου πάντως για ενδιαφερόμενους παραγωγούς να προσλάβουν εργάτες από τη Δυτική Μακεδονία, είχε σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι διήρκησε μερικά 24ωρα. Σε αυτή την πρώτη φάση, οι παραγωγοί δήλωσαν επίσημα στην πλατφόρμα του Εργατικού Κέντρου ότι χρειάζονται περίπου 70 εργάτες.
Αυτά τα στοιχεία, μετά από τη σχετική επεξεργασία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, έχουν σταλεί ήδη στα αρμόδια Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις.
Με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται, τα Εργατικά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους εργάτες κατ’ αρχάς για την πρόθεση παραγωγών να τους προσλάβουν. Στη συνέχεια οι εργάτες κι αφού ελέγξουν τις περιοχές και τους χρόνους που ζητούν οι εργοδότες, αναμένεται να εκκινήσουν μια σειρά από τηλεφωνικές συνομιλίες, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, τα ημερομίσθια και οι συνθήκες παραμονής τους στην Κρήτη.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι θα περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα, οπότε οι πρώτοι εργάτες γης, προβλέπεται να φθάσουν στην Κρήτη από τη Δυτική Μακεδονία μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Εφόσον πάντως αυτή η διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, αναμένεται να υπάρξει και δεύτερη φάση αναζήτησης εργατών, αλλά και επόμενες, έως ότου καλυφθεί ο αριθμός των 500 θέσεων.
Ελπίδα τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζόμενων αλλά και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι να υπάρξει κάλυψη και των 500 θέσεων, αλλά και να προχωρήσει στον καλύτερο δυνατό βαθμό αυτή η συνεργασία που σχεδιάστηκε μετά από πολύ κόπο με σκοπό να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα κατά τη διάρκεια της ελαιοσυλλογής στην Κρήτη.
Η δεδομένη συγκυρία βέβαια είναι από τις χειρότερες δυνατές, διότι μπορεί μεν να υπάρχει προσφορά σε επίπεδο εργατών και μάλιστα Ελλήνων με προκαθορισμένες συνθήκες εργασίας, αλλά δεν υπάρχει προϊόν προς συλλογή.
Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου δεν πρόκειται να φθάσει ούτε στο 20% της περυσινής, καθώς με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την παρατήρηση των ελαιώνων, καρπός στις ελιές υπάρχει σε κάποια σημεία στη Μεσσαρά, σε κάποια άλλα σημεία στο βόρειο τμήμα της ανατολικής Κρήτης και ίσως σε κάποια λίγα σημεία στα Χανιά.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητό ότι οι ανάγκες σε εργατικά χέρια φέτος θα περιοριστούν αρκετά, οπότε ο αρχικός αριθμός των 70 εργατών για αρχές Νοεμβρίου χωρίς βροχοπτώσεις, μπορεί να θεωρείται και μεγάλος.
Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια γίνεται και η ελπίδα όλων είναι να ευοδωθεί έστω και με τις όποιες δυσκολίες, αφού θεωρητικά δεν θα είναι όλες οι χρονιές τόσο άσχημες όσο η φετινή, οπότε είναι καλό να μπουν οι πρώτες βάσεις συνεργασίας.