ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, δρ Πάνος Κανέλλης στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς, υπογράμμισαν οι ομιλητές του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου: «Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την καινοτομία – ανακαλύπτοντας νέες τάσεις», οι εργασίες του οποίους ξεκίνησαν χθες στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, υπό τη διοργάνωση του Κέντρου Ελιάς «Krinos» – Perrotis College.

«Η ελληνική επιτραπέζια, βρώσιμη ελιά βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στις διεθνείς αγορές. Η ποικιλία «Καλαμών» κατέχει δεσπόζουσα θέση και ισχυρό brand name, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνει και η ελιά ‘Χαλκιδικής’. Όμως, επιβάλλεται να την ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Οι ανταγωνιστές της, δηλαδή η τουρκική και η αιγυπτιακή ελιά, είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν κάθε στραβοπάτημα και ήδη έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά.

Δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε με αφορισμούς και περιοριστικά μέτρα, αλλά με την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της εταιρείας Krinos Foods Canada και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αλέξανδρος Γεωργιάδης.

Την προσδοκία του οι συζητήσεις, οι νέες γνώσεις και οι καινοτόμες προσεγγίσεις να ξεπεράσουν τα όρια του Διεθνούς Συνεδρίου και να βρουν εφαρμογή στις καλλιέργειες και την έρευνα ώστε ο κλάδος να οδηγηθεί σε περαιτέρω ανάπτυξη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, δρ Πάνος Κανέλλης.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γεώργιος- Θεόδωρος Ντούτσιας, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά καλή παρουσία της ελληνικής, επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς στο εξωτερικό, την οποία όμως αγνοούν πολλά στελέχη της Διοίκησης, που θα όφειλαν να γνωρίζουν. Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, κ. Νέλος Γεωργούδης, χαρακτήρισε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά ως «όνειρο που έγινε πραγματικότητα», ενώνοντας κάτω από την ίδια στέγη αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες, που αντιπροσωπεύουν κάθε στάδιο της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς, οι οποίοι  θα έχουν  την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να μάθουν από τους ειδικούς.

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.