Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον δάκο, που έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή η «Π» και ανέδειξε ξανά χθες, έρχεται να επιβεβαιώσει μία ημέρα μετά με επίσημη ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Διεύθυνση ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι υπάρχουν προβλήματα σε πάρα πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και παρά το γεγονός πως έχουν πραγματοποιηθεί τρεις δολωματικοί ψεκασμοί, το πρόβλημα δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. Η Περιφέρεια δηλώνει πως παραμένει σε εγρήγορση, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει και νέους κύκλους ψεκασμών όπου χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η Περιφέρεια καλεί τους παραγωγούς να παρακολουθούν και οι ίδιοι την παραγωγή τους και να επέμβουν, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο, μετά από τη συνεννόηση με ειδικούς γεωπόνους και με εγκεκριμένα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τονίζεται πάντως, ότι από την πρώτη στιγμή έναρξης της δακοκτονίας είχαν εκφραστεί αρκετές επιφυλάξεις, ενώ η Περιφέρεια είχε προχωρήσει και σε επιβολή κυρώσεων.
Φαίνεται τώρα ότι η Κρήτη έρχεται αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισε και πέρυσι, ενώ αν οι φόβοι επαληθευτούν, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του.
Ειδικότερα σε σχέση με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Αναφέρονται τα εξής:
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για τα παρακάτω:
Στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων (εκτός Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων), Μινώα Πεδιάδας (εκτός τα νότια της Δημοτικής Ενότητας Σκινιά), Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Κόφινα του Δήμου Γόρτυνα καταγράφηκαν πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί στην τελευταία αλλαγή που πραγματοποίησαν οι παγιδοθέτες του προγράμματος δακοκτονίας.
Σε αυτές τις περιοχές βρίσκεται σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου από τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τη διενέργεια των ψεκασμών. Η υπηρεσία μας βρίσκεται σε εγρήγορση και όπου απαιτηθεί θα προχωρήσει άμεσα και σε επόμενο δολωματικό ψεκασμό.
Ωστόσο οι πολύ μεγάλοι δακοπληθυσμοί και το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις περιοχές υπάρχουν μικρά ποσοστά καρποφορίας καθιστά την αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας αμφίβολη.
Για το λόγο αυτό συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους.
Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στο χρήστη και στο περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία μας.