Αύριο αποφασίζουν οι αγρότες στη Νίκαια πώς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους
Αύριο αποφασίζουν οι αγρότες στη Νίκαια πώς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους

Επιστρέφουν στα μπλόκα τους οι αγρότες κι αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν να πιέζουν το επόμενο διάστημα.

Οι αγρότες από χθες, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι άρχισαν να αποχωρούν από την 30η Agrotica πηγαίνοντας πίσω στα μπλόκα τους και δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, το άνοιγμα «παραθύρου» από τον Βορίδη για νέα μέτρα στήριξης «από Σεπτέμβριο», φαίνεται ότι δεν έπεισαν τους αγρότες, οι οποίοι διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες ημέρες.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νίκαιας, στη Λάρισα, όπου θα συναντηθούν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη τη χώρα, θα αποφασιστεί αυτό ακριβώς: Εάν οι διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου θα συνεχιστούν και, το βασικότερο εάν θα σκληρύνουν τη στάση τους και αν «θα αλλάξει η μορφή του αγώνα». Δηλαδή εάν οι κινητοποιήσεις θα «περιέχουν» και το κλείσιμο των δρόμων, ενώ στο τραπέζι της πανελλαδικής σύσκεψης θα πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο οργανωμένης καθόδου των τρακτέρ στην Αθήνα.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος -με δεδομένο ότι οι αγρότες δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξαγγελίες του.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτή η συνάντηση δεν αναμένεται νωρίτερα από την πανελλαδική της Τρίτης. Στη Λάρισα, πάντως και στη συνάντηση των αγροτών, το «παρών» αναμένεται να δώσουν στελέχη της ΝΔ -κατά πληροφορίες θα μεταβεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης – για να καταγράψουν τα αιτήματα των αγροτών και να συζητήσουν μαζί τους, επιχειρώντας να αποτρέψουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους. Ενόψει της πανελλαδικής της Τρίτης, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλογών Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, αναφέρει ότι έφτασε η ωρα να λυθούν τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου.

«Μπροστάρηδες» των κινητοποιήσεων οι Θεσσαλοί, οι οποίοι χθες πέταξαν μέρος της παραγωγής τους στο δρόμο, έξω από την Agrotica, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τζέλλας λέει ότι, μετά την καταστροφή που έφερε η θεομηνία στη Θεσσαλία, «γίναμε άνεργοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Και τι διεκδικούν; «Θέλουμε τις ζωές μας πίσω, δεν θέλουμε να γίνουμε μετανάστες, θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να παράγουμε φτηνά προϊόντα για τον κόσμο».

Στο κεντρικό κάδρο των διεκδικήσεών τους, οι αγρότες βάζουν την τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο και, φυσικά, αλλαγή της ΚΑΠ -κάτι που αποτελεί το κεντρικό αίτημα των αγροτών από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους, από το Παρίσι στις Βρυξέλλες και σε όλες, σχεδόν, τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, παρά το γεγονός ότι δηλώνει πάντα ανοιχτή για συζήτηση (ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης και της συναντίληψης» και κάλεσε τους αγρότες να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους), αφήνει να διαφανεί πως δεν υπάρχει μεν δημοσιονομικός «χώρος» για άλλα μέτρα στήριξης στους αγρότες, αλλά αφήνει δε ανοιχτό «παράθυρο» για νέα διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης: «Η Ελλάδα έδωσε τεράστια “μάχη” στην Ευρώπη για το θέμα των αγροτών και της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δόθηκε το πετρέλαιο, το 10% και τα περιθώρια για την άρδευση. Αλλά έχουμε και κάτι ακόμα που θα προκύψει. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα, τον Σεπτέμβριο.

Θα δούμε τι είναι το πρόσθετο που μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει. Θα δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί του παρόντος δεν μπορούμε ανακοινώσουμε κάτι άλλο.

Πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την φιλοαγροτική κατεύθυνση, να ξαναδούμε για την αγρανάπαυση και επίσης πρέπει να ξαναδούμε το εξής: δεν μπορείς να βάζεις αυστηρές προϋποθέσεις περιβαλλοντικές, παραγωγής, για προϊόντα φυτοπροστασίας, και μετά να κάνεις συμφωνία με την Λατινική Αμερική, η οποία να έχει ανταγωνιστικά προϊόντα χωρίς όμως να έχει αυτούς τους περιορισμούς που έχει θέσει στους Ευρωπαίους αγρότες».