«ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Οι βροχές έφεραν σε δεινή θέση αμπέλια και ελιές

Ώρα μηδέν για τους αμπελοκαλλιεργητές αλλά και τους ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης που βλέπουν το βιός τους να απειλείται από τον περονόσπορο και τη σχινοκαρπία. Οι αγρότες δίνουν μια δυσβάσταχτη οικονομικά μάχη για να καταφέρουν να σώσουν την παραγωγή τους, που βάλλεται από τις καιρικές συνθήκες με αποκορύφωμα τις πρόσφατες βροχές αλλά και τις βραδινές δροσούλες που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις καλλιέργειες του αμπελιού και τις ελιάς.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και το αποτύπωμα της  καταστροφής που προκαλεί,  καταγράφεται σε παγκρήτια κλίμακα, με συνέπειες ανυπολόγιστες για την τοπική οικονομία που θα βρεθεί αντιμέτωπη με βαρύτατους κλυδωνισμούς. Στο πλαίσιο αυτό συγκαλείται σήμερα στις  8.00 το βράδυ στο Πολύκεντρο του Προφήτη Ηλία, -που βρίσκεται η έδρα της Οργάνωσης- ευρεία σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι βουλευτές και οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη της κατάστασης και άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης των παραγωγών.

«ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Οι βροχές έφεραν σε δεινή θέση αμπέλια και ελιές
Το κτήριο Β στα Λιοντάρια (πρώην Αστυνομικό Τμήμα) διεκδικεί η Λότζια
Όπως τονίζει ο κ. Ιερωνυμάκης στην Κρήτη οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν βρεθεί στο παρελθόν άλλες τρεις φορές αντιμέτωποι με τέτοιας κλίμακας καταστροφή και συγκεκριμένα το 2011, το 1979, και το 1960 που κυριολεκτικά το νησί έζησε μια τρομερή πείνα αφού την εποχή εκείνη η σταφίδα ήταν κεντρικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι δυστυχώς τα πράγματα  σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολα στις αμπελοκαλλιέργειες διότι ο περονόσπορος έχει διεισδύσει παντού και δεν υπάρχει τρόπος να τον σταματήσει κανείς.

Όπως εξηγεί τα φάρμακα που υπάρχουν είναι προληπτικά και όχι κατασταλτικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φρενάρουν την εξέλιξη του μύκητα. Την ίδια στιγμή   τα φάρμακα τα οποία επιστρατεύονται είναι πανάκριβα και ο παραγωγός θα πρέπει να καταβάλλει τεράστιες δαπάνες για να καταφέρει να σώσει τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς.

Ο κ. Ιερωνυμάκης τονίζει ότι ούτε και ο ίδιος δεν περίμενε να προχωρήσει με τέτοια ταχύτητα η εξέλιξη του προβλήματος το οποίο επιταχύνθηκε με τις ισχυρές βροχοπτώσεις από τη μία, αλλά και από το γεγονός ότι τις βραδινές ώρες οι καλλιέργειες βρέχονται από τη δροσιά που επικρατεί και στεγνώνουν την επόμενη μέρα μετά τις 10.00 το πρωί, μέσα σε αυτό το περιβάλλον κλιμακώνεται η ανάπτυξη του περονόσπορου που κατατρώει τα φυτά. Ο ίδιος περιγράφει ότι η έκταση του προβλήματος καλύπτει ολόκληρη την Κρήτη και όπως εκτιμά ακόμα και τα σταφύλια που θα καταφέρουν να σωθούν με τη χρήση φαρμάκων δεν είναι δυνατό να εξαχθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τις ελιές, όπου από τη μια οι βροχές όπως και οι λασποβροχές έχουν προκαλέσει ζημιά στην γονιμοποίηση των φυτών αφού ανέκοψαν τη διαδικασία της επικονίασης την περίοδο της ανθοφορίας.

Ο ίδιος σημειώνει ότι και εδώ τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και στο πλαίσιο αυτό, με τη ιδιότητα του ως πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, έχει ξεκινήσει ήδη μια σειρά επαφών αφενός με το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και με επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα να το τεκμηριώσουν επιστημονικά  μέσα από τη συνεργασία και της Περιφέρειας Κρήτης ώστε να ανοίξει ο δρόμος των αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό όπως σημειώνει έχει ήδη έρθει σε επαφή με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων.