Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο απολογισμός πεπραγμένων της επιστημονικής επιτροπής, η οποία και συστάθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να στηρίξει την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.
Τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια, επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ της «Π», ενώ φαίνεται πως αποτελούν προάγγελο αναγκαστικών αλλαγών στην αντίληψη πολλών παραγωγών, εφόσον η Κρήτη συνεχίσει να επιθυμεί έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύμφωνα με τα αρχικά δείγματα γραφής και πριν την επίσημη καταγραφή των επιστημονικών και τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων, φαίνεται πως ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής υπήρξε ουσιαστικός, οπότε οι παρεμβάσεις της αναμένεται να συνεχιστούν και για την επόμενη χρονιά τουλάχιστον. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, το φετινό λάδι στην Κρήτη θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα ελαιόλαδα που έχει παράξει το νησί, το οποίο κατάφερε να απαλλαγεί από το δάκο. Σημαντική κρίνεται η εναλλακτική επιλογή σκευασμάτων δακοκτονίας, τα οποία έδρασαν πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τα σκευάσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί την προηγούμενη χρονιά.
Δυστυχώς όμως, η φετινή χρονιά, με τις πολλές και ποικίλες ιδιομορφίες της, δεν δημιούργησε συνθήκες υψηλών προσδοκιών και υψηλών τιμών, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα, καθώς έχουν περιοριστεί σημαντικά οι εμπορικές πράξεις.
Την ίδια στιγμή, υπήρξαν πάρα πολλοί παραγωγοί που επιχείρησαν να πουλήσουν το ελαιόλαδο τους ως αγουρέλαιο, ενώ οι υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων δεν δόθηκαν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται ότι το αγουρέλαιο συλλέγεται το αργότερο ως τις 15 Οκτωβρίου μέσα από ειδικές μεθόδους και σε συγκεκριμένες καλλιέργειες, που είτε είναι φυσικά πλούσιες σε νερό, είτε υδρεύονται. Πολλοί παραγωγοί προσπάθησαν να μπουν στην αγορά του αγουρέλαιου, χωρίς όμως να καταφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού οι όροι της συγκεκριμένης αγοράς είναι πολύ διαφορετικοί.
Τη φετινή χρονιά επίσης, παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα σε σχέση με τις υπολειμματικότητες φυτοφαρμάκων, καθώς και με υπολειμματικότητες ορυκτελαίων. Αυτό που παρατηρήθηκε κατά κόρον τη φετινή χρονιά, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, είναι ότι αρκετοί παραγωγοί δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες αναμονής από την εφαρμογή των φαρμάκων έως τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο λάδι να μείνει εκτός αγορών, αφού πλέον υπάρχουν τα συστήματα εκείνα που ελέγχουν στον απόλυτο βαθμό τις υπολειμματικότητες.
Αντίστοιχα θέματα παρατηρήθηκαν με τα υπολείμματα ορυκτελαίων, που όπως έχει γράψει η «Π», οφείλονται κατά κύριο λόγο σε παραλήψεις κατά τη χρήση ραβδιστικών μηχανημάτων ή ξυλοκοπτικών, που αφήνουν υπολείμματα καυσίμων στον καρπό, τα οποία και ανιχνεύονται.
Όλα αυτά τα θέματα, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να τεθούν υπόψη των παραγωγών από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης και την επιστημονική επιτροπή, ώστε να ληφθούν υπόψη για την επόμενη χρονιά, αλλά και να αποτελέσουν μήνυμα για το ότι η αντίληψη των παραγωγών πρέπει να αλλάξει, αφού οι απαιτήσεις των αγορών έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως επίσης και ο ανταγωνισμός.