διαμαρτυρίες στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες
Από την κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Μέχρι και… άλογα επιστρατεύθηκαν στο πλαίσιο των διαμαρτυριών που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Κρήτη με αφορμή τους δασικούς χάρτες.

Κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν τόσο στο Ηράκλειο, όσο όμως και στο Ρέθυμνο και τα Χανιά με αγρότες και κτηνοτρόφους να υποστηρίζουν ότι οι χάρτες που έχουν αναρτηθεί εντάσσουν χορτολιβαδικές περιοχές ως δασικές.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα δηλώσει πως πρόκειται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και να δει στενά το θέμα, οι χθεσινές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν με τους αγρότες να θεωρούν ότι δεν έχουν δικαιωθεί και να τονίζουν πως παρά το ότι το θέμα εξετάζεται, έχουν υποχρέωση να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται.

Στο Ηράκλειο, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου και πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία μέχρι τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Με άλογα οι διαμαρτυρίες στην Κρήτη για τους δασικούς χάρτες
Μέχρι και άλογα επιστρατεύθηκαν στο Ρέθυμνο

 

Στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια της μηχανοκίνητης πορείας υπήρξαν και έφιπποι αγρότες που επέλεξαν να μην χρησιμοποιήσουν κάποιο όχημα για την πορεία, αλλά τα άλογα τους. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας του Ρεθύμνου, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της υπόθεσης των δασικών χαρτών, αφού τόσο το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν δηλώσει πως θα υπάρξει διευθέτηση του θέματος.

«Συμπαραστεκόμαστε και παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου σε σχέση με την πορεία που πρέπει να έχει το θέμα των δασικών χαρτών από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο» ανέφερε η κ. Λιονή για να προσθέσει:

«Το ψήφισμα αυτό κατατέθηκε και από μας τους ίδιους, αρμοδίως, το οποίο και επιδώσαμε προσωπικά στον υπουργό κ. Σκρέκα και λάβαμε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση έτσι ώστε, πολλά θέματα τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα σε όλη την Κρήτη, να λυθούν με νομοθετική ρύθμιση».

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και της Αντιπεριφέρειας. Οι συμμετέχοντες ζήτησαν να μην προχωρήσει η Πολιτεία στην κύρωση των δασικών χαρτών, υποστηρίζοντας ότι περιέχουν λανθασμένα στοιχεία.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για αλλαγές στους δασικούς χάρτες, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και μετά να ακολουθήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, που απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μετέφερε τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ζητά να υπάρξουν αλλαγές στους δασικούς χάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα έχουν τοποθετηθεί απευθύνοντας δημόσια επιστολή και τα τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των διευθύνσεων δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες για τους  δασικούς χάρτες
Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε δημόσιες υπηρεσίες

«Ο Δασικός Χάρτης καταγράφει μόνο τον χαρακτήρα των εκτάσεων, δηλαδή τι είναι δασικό και τι δεν είναι δασικό με βάση την δασική νομοθεσία , όπως γινόταν για όλα τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες με τις πράξεις χαρακτηρισμού» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή και προστίθεται:

«Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό ζήτημα, η Δασική Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας ως ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ  για τις εκτάσεις που έχουν δασικό χαρακτήρα όπως αντίστοιχα οφείλουν να κάνουν και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου  βάσει της σχετικής νομοθεσίας που τις διέπει, καθώς και όλοι οι πολίτες.

Να τονίσουμε, επίσης, ότι η ύπαρξη του δασικού χάρτη δεν είναι απαραίτητη για την δήλωση στην κτηματογράφηση. Εάν δεν υπάρχει Δασικός Χάρτης η δήλωση γίνεται κατ’ εκτίμηση, και με βάση τα  διαθέσιμα στοιχεία που έχει η κάθε υπηρεσία (χάρτες βλάστησης, πράξεις χαρακτηρισμού κλπ), με τον κίνδυνο πολύ μεγαλύτερων ανακριβειών και αοριστίας εις βάρος του πολίτη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κρήτη (όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας) έχει ένα ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο οι δασικές εκτάσεις δεν είναι εξ’  ορισμού δημόσιες.

Ο Δασικός Χάρτης όμως δεν καθορίζει ούτε ασχολείται με το ιδιοκτησιακό το οποίο είναι αντικείμενο της Κτηματογράφησης και πρέπει να διευθετηθεί μέσω των αρμόδιων προς νομοθέτηση υπουργείων και υπηρεσιών.

Ο Δασικός Χάρτης ασχολείται μόνο με τη μορφή της βλάστησης και την οριοθέτηση των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία διέπονται από ιδιαίτερη νομική προστασία. Ένα έργο υποδομής για την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας».