Λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία θα αναζητήσει η πρώτη διοίκηση που θα εκλεγεί στο νεοσύστατο φορέα «Συνεργασία Κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου» που θα εκλεγεί στις αρχαιρεσίες το προσεχές διάστημα.
Η ημερομηνία των εκλογών θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης στην οποία έχει καλέσει τα μέλη του ο σύλλογος, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στην Ένωση Ηρακλείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν επίσης όλα τα θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους, ενώ θα γίνει ενημέρωση από την προσωρινή διοίκηση σε σχέση με επαφές που έγιναν με βουλευτές και άλλους φορείς.
Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί περί τα 800 μέλη που αυξάνονται καθημερινά και αφορά κτηνοτρόφους που έχουν επαγγελματική απασχόληση και στόχος τους είναι να ενώσουν δυνάμεις ώστε να δημιουργήσουν ένα συνδικαλιστικό όργανο που θα μπορεί να διεκδικεί λύσεις.
Ήδη στο διάστημα που λειτουργεί, έχει αναπτύξει δράση εκπροσωπώντας τα μέλη του στην μεγάλη κρίση με την πανώλη των αιγοπροβάτων και την απαγόρευση της σφαγής που αποτέλεσε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για την κτηνοτροφία.
Τώρα η Συνεργασία Κτηνοτρόφων είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα να προχωρήσει σε εκλογές και να αναλάβει δράση. Η «Π» μίλησε με δύο από τα στελέχη που κτηνοτροφικού χώρου που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ηγηθούν στην νέα διοίκηση, τον Γιώργο Καργάκη και τον Λευτέρη Τριανταφυλλάκη.
Ο Γιώργος Καργάκης κτηνοτρόφος από τα Βορίζια εκδήλωσε την πρόθεσή του καλώντας τους κτηνοτρόφους να τον στηρίξουν ώστε, όπως αναφέρει, να υπάρξει μια διοίκηση με ανθρώπους με όρεξη και εθελοντική θέληση για να παλέψουν για την ενότητα και τα δικαιώματα του κτηνοτροφικού κλάδου στον νομό.
Υποψήφιος όμως θα είναι και ο τωρινός, προσωρινός πρόεδρος ο κτηνοτρόφος Λευτέρης Τριανταφυλλάκης από τις Ασίτες, ο οποίος δηλώνει ότι έχει την γνώση αλλά και την πρόθεση να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να πάνε καλύτερα τα πράγματα στον κλάδο των κτηνοτρόφων.
Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης αφορούν την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στο κόστος που υπάρχει για να παραχθούν τα προϊόντα της κτηνοτροφίας, το γάλα και το κρέας, και στις τιμές που απολαμβάνουν.
Μιλώντας στην «Π» ο Γιώργος Καργάκης επεσήμανε ότι μέχρι τις εκλογές θα εκδηλωθούν κι άλλες υποψηφιότητες αλλά το σημαντικό είναι να προκύψει μια διοίκηση με την γνώση των προβλημάτων και τη διάθεση για να παλέψει για τις λύσεις τους.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Καργάκης: «οι ζωοτροφές είναι πολύ ακριβές στην Κρήτη, καθώς είμαστε νησιωτική περιοχή και επιβαρυνόμαστε με τα μεταφορικά και το γάλα πολύ φθηνό.
Ακόμα και η ίδια εταιρεία αγοράζει το γάλα 1,10 στην Κρήτη, το αγοράζει 1,40 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε όλα αυτά πρέπει να εστιάσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις με το μεταφορικό ισοδύναμο και άλλους τρόπους ώστε να μπορούν οι εκμεταλλεύσεις μας να είναι βιώσιμες».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι απόψεις του κ. Τριανταφυλλάκη ο οποίος τονίζει:
«Είμαστε αναγκασμένοι να ταΐζουμε τα πρόβατά μας με τροφές που εισάγονται στην Κρήτη από την υπόλοιπη Ελλάδα σε υψηλές τιμές όλο τον χρόνο, κάποιους μήνες ίσως λίγο λιγότερο.
Αυτό όμως ανεβάζει πολύ το κόστος και οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος δεν είναι ανάλογες. Έτσι δημιουργούμε συνεχώς χρέη και δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρές και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις».
Οι λύσεις που προτείνονται και θα διεκδικηθούν αφορούν να φθάνει η επιδότηση για τις ζωοτροφές στα χέρια αυτών που πραγματικά τις δικαιούνται, δηλαδή των κτηνοτρόφων, να ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο και για τους κτηνοτρόφους και να επιτύχουν καλύτερες τιμές στο γάλα.