Ένοχοι οι αγρότες για τις φωτιές στο λιμάνι
Από τα επεισόδια προκλήθηκαν φωτιές στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας

Ένοχοι για την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού κρίθηκαν χθες το βράδυ από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου οι ένδεκα αγρότες που κάθισαν στο εδώλιο για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου, διαρκούσης της πολυήμερης απεργίας των ναυτεργατών, πριν από περίπου τρία χρόνια.

Τότε, μεταξύ άλλων, μερίδα διαμαρτυρόμενων είχε προβεί σε φθορές ενώ κάποιοι έβαλαν και φωτιά στα εκδοτήρια ναυτιλιακής εταιρείας.

Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία, το δικαστήριο τούς κήρυξε αθώους για τις κατηγορίες της  διέγερσης του κοινού, της παρακώλυσης συγκοινωνιών από κοινού και της παράνομης κατακράτησης από κοινού και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή για την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης.

Νωρίτερα, μάρτυρες λιμενικοί κατέθεσαν ότι την επίμαχη ημέρα στο λιμάνι είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 1000 άτομα, ζητώντας να υπάρξει λύση για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων τους καθώς βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής από την συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών. «Κάποιοι από το πλήθος είχαν κατέβει εξ αρχής με πρόθεση να δημιουργήσουν επεισόδια. Ήταν μέσα σε όλα τα έκτροπα.

Υπήρχαν συγκεκριμένα ταραχοποιά στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά λιμενικός, ο οποίος όπως και άλλοι συνάδελφοι του υπέδειξε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, τους οποίους είχε δει και αναγνωρίσει στα επεισόδια. Όπως περιέγραψαν, άλλος κρατούσε κόφτη και έκοψε το λουκέτο της πόρτας, άλλος παρότρυνε να κάψουν τα εκδοτήρια, άλλοι με μεταλλικές ράβδους έσπαζαν τζάμια.

Κατά την εξέταση των μαρτύρων λιμενικών τόσο κατηγορούμενοι όσο και άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο έδειξαν να δυσφορούν και να αντιδρούν στα λεγόμενα τους.

Οι μάρτυρες περιέγραψαν ότι υπήρχε ασφυκτική πίεση προς τον τότε λιμενάρχη, τον οποίο οι αγρότες έθεσαν υπό καθεστώς «ομηρείας», πιστεύοντας εσφαλμένα ότι εκείνος ήταν ο αρμόδιος ώστε να βρεθεί λύση και να εκτονωθεί η κατάσταση.

Από την πλευρά της υπεράσπισης τέθηκαν πολλά ερωτήματα για την διαδικασία ταυτοποίησης των κατηγορουμένων, αμφισβητήθηκε αν επίσης τα όσα αποδίδονταν στους κατηγορούμενους περί ομηρείας του λιμενάρχη ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στην στάση των ναυτεργατών εναντίον των αγροτών.

Όπως ειπώθηκε, οι ναυτεργάτες ήταν εκείνοι που έριξαν πρώτοι φωτοβολίδες σε βάρος του συγκεντρωμένου πλήθους, έριχναν στους αγρότες νερό με τις μάνικες ενώ το πλοίο απέπλευσε βιαίως, έσπασαν οι κάβοι, με αποτέλεσμα να υπάρξει κίνδυνος βαρύτατου τραυματισμού όσων βρίσκονταν από κάτω.