Το συνολικό ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης ότι πρόκειται να δώσει στην Κρήτη για την ενίσχυση του οίνου.
Όπως προέκυψε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων αμπελοκαλλιεργητών από την Κρήτη, ένα ποσό της τάξεως των 17 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να δοθεί για την απόσταξη κρασιού, προκειμένου να δημιουργηθούν αντισηπτικά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνολικά 30.000 τόνοι κρασιού απ’ όλη τη χώρα, θα μετατραπούν σε οινόπνευμα της τάξεως των 7.000 τόνων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για φαρμακευτική χρήση. Η αρχή αναμένεται να γίνει από την Κρήτη επειδή είναι η πιο πρώιμη αμπελουργική περιοχή και κατά συνέπεια υπάρχουν οι μεγαλύτερες ποσότητες αδιάθετου κρασιού που αναγκαστικά πρέπει να απομακρυνθούν για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο επόμενος τρύγος που αρχίζει άμεσα, τουλάχιστον για τις πρώιμες ποικιλίες.
Με αυτή την ενέργεια εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλο όφελος, διότι αφενός οι αμπελουργοί θα ανακουφιστούν από ένα μεγάλο βάρος, ενώ το προϊόν που θα προκύψει από την απόσταξη θα μείνει στη χώρα, οπότε και θα καταναλωθεί σε αυτή, με οφέλη τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο όμως και για το Κράτος.
Με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργού, το αντίτιμο πώλησης του κρασιού προσδιορίστηκε από 50 έως 60 λεπτά ανά λίτρο, ανάλογα με την ποιότητα του. Εκτός όμως από αυτή την εξέλιξη, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τον λεγόμενο «πράσινο τρύγο» ο οποίος αποτελεί πρακτική που άρχισε από τη Γαλλία για ενίσχυση της ποιότητας του σταφυλιού.
Σύμφωνα με αυτή την πρακτική, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να επιδοτήσει τους παραγωγούς που θα προχωρήσουν σε «πράσινο τρύγο», θα κόψουν δηλαδή κάποια σταφύλια από τα αμπέλια, όταν ακόμα είναι «άγουρα» και δεν έχουν αναπτύξει σάκχαρα. Με αυτή την πρακτική, θα μπορέσει να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα τόσο επιτραπέζιου σταφυλιού και σταφίδας, όσο όμως και κρασιού, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια υπεραξία στα παραγόμενα αμπελουργικά προϊόντα της Κρήτης.
Για τον «πράσινο τρύγο» ο Υπουργός ενέκρινε ένα πακέτο της τάξεως των 2 έως 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως τόνισε μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απόσταξης Κρήτης, προκειμένου οι παραγωγοί να απελευθερώσουν δεσμευμένες δεξαμενές, αλλά και να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στην κατάθεση σχετικού φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις από τον δάκο λόγω κλιματικής αλλαγής, για τον οποίο τόνισε πως βρίσκεται στα χέρια του και θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα στις αρχές Ιουνίου.