Ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, για όλη την Κρήτη που θα διατίθεται σε εξωτερικό και εσωτερικό αποκλειστικά τυποποιημένο, οραματίζεται ο Παγκρήτιος Συνεταιριστικός Φορέας «Κρητών Ένωσις».
Το βασικό όραμα του φορέα παρουσίασε στην επιστημονική ομάδα συνεργατών της Ένωσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Θεανώ Βρέντζου στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση που είχε επίσημα μαζί τους. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος παρουσίασε στην ομάδα επίσης, τους στόχους του φορέα, καθώς και το όραμα του. Η κ. Βρέντζου εξήγησε ότι απώτερος στόχος είναι η απόκτηση του ισχυρισμού υγείας, που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ελαιόλαδα που έχουν συγκεκριμένη περιεκτικότητα φαινολικών ενώσεων και μπορούν να φέρουν τον σχετικό ισχυρισμό.
Όπως τονίστηκε, η Κρήτη έχει ήδη ένα ελαιόλαδο με ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία θα προσδώσουν και την προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και θα καταστήσουν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης ένα ισχυρό brand παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, έγινε παρουσίαση επίσης του εκπαιδευτικού προγράμματος, που υποβλήθηκε από την ΑΕΣ ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ προς την Περιφέρεια Κρήτης , το οποίο έχει εγκριθεί και θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την Περιφέρεια Κρήτης και στοχεύει στην εκπαίδευση των παραγωγών σε όλη την Κρήτη, για τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, καθώς και των ελαιουργών για την απαραίτητη πιστοποίηση των ελαιουργείων τους, κομποστοποίηση κ.α.
Μετά την τοποθέτηση όλων των επιστημονικών μελών , προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
-Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ποιότητα και να γίνει ανάδειξη της Κρήτης σε «πράσινο νησί», στο οποίο η ελαιοκαλλιέργεια προστατεύει το περιβάλλον και βοηθά στη μετρίαση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα επιτευχθεί, με την εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος καλλιέργειας σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού προσδιοριστούν τα κοινά χαρακτηριστικά.
-Η διασφάλιση της ποιότητας και ο ισχυρισμός υγείας θα ανεβάσει στην πυραμίδα των αγορών το Κρητικό ελαιόλαδο και θα εκτιμηθεί από αυτές.
– Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και η αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων ( μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος) και η διαμόρφωση μιας καινούριας κουλτούρας, αποτελούν προτεραιότητα.
-Η εκπαίδευση, η επιμόρφωση των παραγωγών και των ελαιουργών και η ένωση δυνάμεων για την παραγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ΠΓΕ Κρήτης, σε συσχέτιση με τον ισχυρισμό υγείας θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές στις αγορές. Ωστόσο, θεωρείται αναγκαία η συνεχής εκπαίδευση και η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπου με αποδεικτικά στοιχεία από τους επιστήμονες της Ιατρικής – Διατροφολόγους – Ερευνητές.
-Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξη τους σε αυτή την οραματική και ταυτόχρονα αναπτυξιακή προσπάθεια για το καλό του τόπου.