Ίσως τη δεδομένη στιγμή να ακούγεται έως παράδοξο, ωστόσο αποτελεί ένα γενικευμένο πρόβλημα που εντάσσεται στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο λόγος για τον φάκελο της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις αποζημιώσεις από τη φετινή τεράστια καταστροφή που υπέστη η Κρήτη. Η καταστροφή του ελαιολάδου βέβαια μπροστά στα παγκόσμια προβλήματα μπορεί να μοιάζει μικρή, είναι όμως κομμάτι μίας «αλυσίδας» δεδομένων που δημιουργεί «ασφυξία» στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.
Αυτή τη στιγμή, οι αγρότες βρίσκονται «στον αέρα». Δεν υπάρχει καμία κίνηση καταγραφής, δεν προωθείται καμία στην ουσία δράση, ενώ ακόμα και οι λιγοστές σε σχέση με πέρυσι ποσότητες ελαιολάδου παραμένουν αδιάθετες, χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει κάτι. Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων βρίσκονται στη χειρότερη καμπή τους, ενώ ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους τομείς που αν και θεωρητικά παραμένει ενεργός, στην ουσία έχει «κλείσει» και μάλιστα από καιρό.
Αυτοί, αλλά κι ακόμα περισσότεροι λόγοι, οδήγησαν την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, να παρέμβει υποστηρίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης μίλησε μάλιστα τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο, προκειμένου να του περιγράψει την κατάσταση, αλλά και να τον ενημερώσει πως η Οργάνωση προετοιμάζει ένα αναλυτικό κείμενο προτάσεων προς το Υπουργείο.
Σύμφωνα με το πλαίσιο προτάσεων, ζητείται να υπάρξει μια άμεση εθνική αγροτική πολιτική η οποία να εναρμονιστεί με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την στήριξη των καλλιεργειών ώστε να παραχθούν προϊόντα.
Άμεση είναι και η ανάγκη στήριξης του ταμείου του ΕΛΓΑ και βεβαίως το επόμενο διάστημα η εξειδίκευση δράσεων στήριξης του παραγωγού ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η Οργάνωση σε αυτή τη φάση προτείνει, στο βαθμό του εφικτού την έγκριση κάποιων έκτακτων ενισχύσεων.
Η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται το παράδοξο σενάριο, τουλάχιστον αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, οι οποίες αν και θα μπορούσαν να έχουν αυτάρκεια αγαθών, εισάγουν πλήθος αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Πάνω σε αυτό το παράδοξο η Οργάνωση καλεί την κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά εισαγωγών, να αυξηθεί η αυτάρκεια προϊόντων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να υπάρξει σαφέστατη μείωση ενεργειακού αποτυπώματος.