ελαιόλαδο

«Δείκτες Ποιότητας ελαιόλαδου,  καλές πρακτικές εξαγωγής και συντήρησης ελαιόλαδου – πολυφαινόλες -ισχυρισμός υγείας» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνεται  από το  Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και το  Δίκτυο Κρητικού Ελαιόλαδου την ερχόμενη Δευτέρα  23 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητήριου Ηρακλείου.

Θα μιλήσουν ο Απόστολος Σπύρος, αν. καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, και Μιχελινάκης Εμμανουήλ, χημικός της Ένωσης Ηρακλείου.

 Μιχελινάκης Εμμανουήλ, χημικός της Ένωσης Ηρακλείου

Ο κ. Εμμανουήλ Μιχελινάκης τονίζει πως το ελαιόλαδο για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει τη θέση του στον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό κόσμο των λιπαρών πρέπει να διατηρεί τη συνολική του ποιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αν ένας από τους τρεις κρίκους (Παραγωγός-Ελαιουργός-Τυποποίηση) σπάσει, το τελικό προϊόν στο καταναλωτή δεν θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Θα θέσει τις εξής ερωτήσεις:, γιατί ο παραγωγός δεν πρέπει να πληγώνει τον ελαιόκαρπο και να τον προσκομίζει αυθημερόν στο ελαιοτριβείο, με ποιες τεχνικές και καλές πρακτικές θα πάρουμε στο ελαιοτριβείο τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινόλες) που έχει ο ελαιόκαρπος, ποιες είναι οι κατάλληλες συσκευασίες για την εμφιάλωση και πώς θα συντηρηθεί καλύτερα για περισσότερο χρόνο το ελαιόλαδο που αποθηκεύσαμε, πώς  θα αποφύγουμε την επιμόλυνση με τους διάφορους ρυπαντές (φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές, κ.λ.π.)

ο Απόστολος Σπύρος, αν. καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Ο κ. Απόστολος Σπύρος θα αναφερθεί στους δείκτες ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συζήτηση για νέους δείκτες ποιότητας, που αφορούν λιγότερο γνωστά συστατικά του ελαιόλαδου, όπως τα διγλυκερίδια και οι σύνθετες φαινολικές ενώσεις.

Θα συζητηθεί η πιθανή χρησιμότητα αυτών των νέων δεικτών για την ενίσχυση της εικόνας του κρητικού ελαιόλαδου ως εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και τα πιθανά προβλήματα που αφορούν τις καλές πρακτικές κατά τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Θα αναφερθεί στον ισχυρισμό υγείας για το ελαιόλαδο με βάση το φαινολικό περιεχόμενο, την ιστορία της εισαγωγής του ισχυρισμού υγείας, με αναλυτικά προβλήματα στην πιστοποίηση του ισχυρισμού και νεότερες εξελίξεις γύρω από το θέμα. Θα μιλήσει για την υδροξυτυροσόλη ως αντιοξειδωτικό πρόσθετο σε σπορέλαια και άλλα τρόφιμα.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ενέκρινε τη χρήση συνθετικής υδροξυτυροσόλης ως αντιοξειδωτικού πρόσθετου σε σπορέλαια, ιχθυέλαια και μαργαρίνες. Θα απαντήσει στην ερώτηση αν αποτελεί αυτό εμπορικό κίνδυνο για το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.