Oι καινοτόμες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και επιτεύγματα στη γεωργία του μεγάλου αναγεννητή και αναμορφωτή της Ελλάδας αναδείχθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα «100 χρόνια από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου».
Την εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Γεωπονική Σχολή ΤΕΙ Κρήτης (Γεωπονίας & Τεχνολογίας Τροφίμων) και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο (Εσταυρωμένος).
Οι εκπρόσωποι των οργανωτών στους χαιρετισμούς τους αλλά και οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις καινοτόμες πρωτοβουλίες αλλά και θεμελιώδεις παρεμβάσεις -νομοθετήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, τονίζοντας, πως η αγροτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν το πιο ριζοσπαστικό μέτρο, που είχε εφαρμοστεί ως τότε στην Ελλάδα. Άλλαξε ριζικά τις σχέσεις της ιδιοκτησίας της γης.
Παράλληλα ανέφεραν ότι “η αγροτική μεταρρύθμιση και ο τεμαχισμός της γης που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή και την ταχεία εξέλιξη του συνεταιριστικού κινήματος.
Το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση των συνεταιρισμών δημιουργήθηκε το 1914”, προσθέτοντας ότι: «Σκοπός του συνεταιριστικού κινήματος ήταν η προστασία των μικρών παραγωγών από τη μια, καθώς και η εξασφάλιση των επενδύσεων στην αγροτική οικονομία από την άλλη.
Τα προβλήματα, που σχετίζονταν με τη διακίνηση προϊόντων, την παραδοσιακή εκμετάλλευση του μικρού παραγωγού από τους μεσάζοντες, την έλλειψη κεφαλαίων και τους τοκογλυφικούς όρους δανειοδότησης, που επικρατούσαν στην ελεύθερη αγορά, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για συλλογική ασφάλεια, που πρόσφεραν οι συνεταιρισμοί.
Η αγροτική μεταρρύθμιση της Βενιζελικής περιόδου 1910-1920,εκτός από τον προφανή σκοπό της ενίσχυσης της οικονομίας και της διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, είχε και κοινωνικές προεκτάσεις, που αφορούσαν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τις Αρχές, τους φορείς, ομιλητές και όλους τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Μανόλης Χνάρης, εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, που ήταν ομιλητής στην Θεσσαλονίκη στο 4ο Πανελλήνιο συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι: Γεώργιος Παπαδουράκης, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης, Νικόλαος Κατσαράκης, νεοεκλεγής Πρύτανης και ο Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.