Δεκάδες Κρητικοί που εμφανίζονται με μισθωμένες εκτάσεις στα Γιαννιτσά και στην Πέλλα ελέγχονται τώρα από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτοι για απάτη σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράνομες επιδοτήσεις.
Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι στα μέσα Μαρτίου ο εισαγγελέας Γιαννιτσών διαβίβασε στην Εισαγγελία Ηρακλείου αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας να ελεγχθούν όλοι εκείνοι οι Κρητικοί που περιλαμβάνονται στη λίστα των υπόπτων για παράνομες επιδοτήσεις.
Ερευνάται δηλαδή αν προέβησαν στις επίμαχες δηλώσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, βάσει εικονικών μισθωμάτων με την εμπλοκή μελετητικών γραφείων και λογιστών. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι το συνολικό ύψος του ποσού που φέρεται να έχει εισπραχθεί στην υπό διερεύνηση υπόθεση υπολογίζεται σε 1,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά τα πρόσωπα που ελέγχονται ανά την Ελλάδα υπερβαίνουν τα 300.
Εξ αυτών δεκάδες είναι οι Κρητικοί που βρίσκονται στη λίστα των υπόπτων και έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 60-70 είναι οι ελεγχόμενοι μόνο από το νομό Ηρακλείου που έχουν κληθεί στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας σε Πταισματοδίκη, ενώ ανάλογη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη σε Ρέθυμνο και Χανιά για άλλα άτομα.
Μοίρες, Τυμπάκι, Πατσίδες, Ασήμι, Τεφέλι, Χάρακας, Σοκαράς, Παρανύμφοι, Πραιτώρια, Αντισκάρι, Πυργού, Βασιλική, Βοριάς, Λέντας, Κάτω Ασίτες, Χερσόνησος, Κοκκίνι Χάνι, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Μύρωνας, Αρκαλοχώρι, Άρβη, Γέργερη, Γκαγκάλες, Ρέθυμνο, Επισκοπή Ρεθύμνου, Ασή Γωνιά, Σκαλωτή είναι περιοχές που περιλαμβάνονται στις λίστες καθώς εκεί φέρονται να διαμένουν ελεγχόμενοι.
Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Πατρίς» ότι τα αδικήματα που διερευνώνται ανά περίπτωση είναι της απάτης ή της απόπειρας απάτης και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης. Για περιπτώσεις που κατατέθηκαν χρήματα επιδοτήσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς προβάλλεται, μεταξύ άλλων, ο ισχυρισμός ότι πράγματι ελεγχόμενοι είχαν απευθυνθεί σε μελετητικά γραφεία για τη νόμιμη μίσθωση εκτάσεων στην περιοχή των Γιαννιτσών προς εκμετάλλευση με σκοπό τις επιδοτήσεις.
Δεν γνώριζαν, όπως υποστηρίζεται, ότι οι εκτάσεις αυτές ήταν ανύπαρκτες. Από την άλλη, υπάρχουν και ελεγχόμενοι που φέρονται να μην εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ. «Οι εντολείς μου ούτε έλαβαν χρήματα, ούτε προέβησαν σε ενοικίαση εκτάσεων στην περιοχή των Γιαννιτσών και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση», δήλωσε ο δικηγόρος κ. Σπύρος Βρέντζος εκ μέρους κάποιων ελεγχόμενων από το Ηράκλειο, οι οποίοι ήδη πέρασαν από το γραφείο του αρμόδιου Πταισματοδίκη.