Μια σειρά από προγράμματα που μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την αγροτική ανάπτυξη εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητα στην Κρήτη.
Μια σειρά από προγράμματα που μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την αγροτική ανάπτυξη εξακολουθούν να παραμένουν αναξιοποίητα στην Κρήτη.

Για πάρα πολλά χρόνια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρούνταν υπουργείο επιδοτήσεων.

Αυτή η λογική ωστόσο και αυτή η προσέγγιση δημιούργησαν μια σειρά από παθογένειες στην Κρήτη, μετέτρεψαν την ελαιοκαλλιέργεια ουσιαστικά σε μονοκαλλιέργεια, ενώ δεν ευνόησαν σε καμία περίπτωση την ουσιαστική αγροτική ανάπτυξη, αφήνοντας την Κρήτη πολλές δεκαετίες πίσω, συγκρινόμενη όχι μόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, ειδικά τη φετινή χρονιά με το ελαιόλαδο, ενώ οι αντιλήψεις παραμένουν για κάποιους άγνωστους λόγους παγιωμένες κι εξακολουθούν να κινούνται σε μια επιδοματική λογική.

Όμως τα πράγματα στην ουσία τους δεν είναι έτσι. Και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Κατ’ αρχάς διότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι- υπουργείο επιδοτήσεων. Ή για την ακρίβεια, θα μπορούσε να είναι και υπουργείο επιδοτήσεων, εφόσον η επιδότηση ευνοούσε μια αναπτυξιακή προοπτική.

Αυτή η λογική τώρα πάντως επιχειρείται να αλλάξει και οι κατά τόπους δήμαρχοι έχουν αντιληφθεί πως υπάρχουν μια σειρά από προγράμματα που θεωρούνται «ξεχασμένα» και θα μπορούσαν να φέρουν πολύ και ζεστό χρήμα στην ενδοχώρα της Κρήτης -και όχι μόνο. Τα προγράμματα αυτά τώρα ανασύρονται από τα συρτάρια, οι δήμαρχοι αναζητούν τις προοπτικές του και το Υπουργείο είναι πρόθυμο να συμβάλει στην υποστήριξη δράσεων που σχετίζονται με αυτά τα προγράμματα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», στο οποίο υπάρχουν διαθέσιμα προς έγκριση 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα δεν είναι τόσο γνωστό στην Κρήτη, ωστόσο αποτελεί το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη κι έχει σκοπό να αρδεύσει περισσότερα από 1.3 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Αλιείας παράλληλα περιλαμβάνει δράσεις που προχωρούν πολύ πέρα από την αλιεία αυτή καθ’ εαυτήν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρίες για σχεδόν όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου -και όχι μόνο.

Τα προγράμματα Leader και Leader Αλιείας είναι επίσης προγράμματα στα οποία «κουμπώνουν» πάρα πολλές δράσεις και που ειδικά η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει «τρέξει» πολύ μεθοδικά.

Στην ουσία του πράγματος, φαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την κυβέρνηση δίνουν τα εργαλεία και το χρήμα για να μπορέσει να επιτευχθεί μια βιώσιμη και ουσιαστική αγροτική και συνολική ανάπτυξη. Είναι όμως στο χέρι της Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών το πώς θα τα διαχειριστούν και πώς θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό για να ωφεληθούν οι τοπικές κοινωνίες.

“Η αγροτική ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει”

«Η αγροτική και συνολική ανάπτυξη της Κρήτης δεν μπορεί να περιμένει ούτε μία ημέρα».

Αυτή ήταν η κοινή φράση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, την οποία και μοιράστηκε με όλους τους δημάρχους και φορείς σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο τριήμερο στην Κρήτη, που περιλαμβάνε μεταξύ άλλων συναντήσεις και συσκέψεις στους Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών – Αστερουσίων, Χερσονήσου, Γόρτυνας και Βιάννου.

Σε όλες τις συσκέψεις συζητήθηκαν τρόποι για την καλύτερη αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την ωρίμανση έργων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μάλιστα την εξασφάλιση  χρηματοδότησης για την εκπόνηση μελετών για αρδευτικά – εγγειοβελτιωτικά έργα.

Στις συναντήσεις ετέθη και το ζήτημα εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ο υπουργός είπε ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, ενώ εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα ασφάλισης, ένα υποχρεωτικό για όλα τα προϊόντα και δύο προαιρετικά.

Ετέθη, επίσης, το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον οποίο ο υπουργός είπε ότι μετά την παραίτηση του προέδρου του, έχει ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφερόμενος στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς  είπε ότι η Σχολή που βρίσκεται στην έκταση του Δήμου, είναι ένα μοναδικό, φιλόδοξο σχέδιο που σταδιακά εξελίσσεται και πρόκειται να δώσει υπεραξία, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά στην Κρήτη συνολικά.

Όπως είπε ο υπουργός στη γεωργική σχολή Μεσσαράς θα δημιουργηθεί κάτι μοναδικό για την Κρήτη, ένα κορυφαίο κέντρο εκπαίδευσης που θα αποτελεί κέντρο καινοτομίας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτων ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι δεν γίνεται σωστή διαχείριση, καθώς οι περισσότερες ποσότητες υδάτων χάνονται στη θάλασσα και ανέφερε ότι το 86% του νερού το απορροφά για άρδευση ο πρωτογενής τομέας. Είπε ότι παράλληλα με τη Θεσσαλία εξελίσσεται από την Ολλανδική εταιρεία HVA μελέτη για τη διαχείριση των υδάτων και στην Κρήτη, με στόχο τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων στο νησί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥπΑΑΤ στο φράγμα της Πλακιώτισσας, προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως είπε, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.

Είπε μάλιστα ότι στρατηγική του Υπουργείου είναι η δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός Κεντρικού Διοικητηρίου για τις υπηρεσίες του Αγροτικού Τομέα, όπου το ΥπΑΑΤ διαθέτει ακίνητα, ώστε να μη ταλαιπωρούνται οι πολίτες αλλά, ταυτόχρονα, να γίνονται και οικονομίες κλίμακος. Ένα τέτοιο διοικητήριο πρόκειται να δημιουργηθεί στο κτήριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στην περιοχή του Κατσαμπά.