Με δύσκολους οιωνούς, αλλά και… κακούς καιρούς έχει αρχίσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος, η οποία θεωρείται μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Εκτός από την ξηρασία και τις προσβολές των ελαιόδεντρων από δάκο, ένα ακόμα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα γενικότερα προβλήματα, που ακούει στο όνομα «θυελλώδεις άνεμοι».
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για θυελλώδεις ανέμους το Σαββατοκύριακο, το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη κινδυνεύει, αφού οι παραγωγοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συλλέξουν ούτε το 15 % της συνολικής παραγωγής.
«Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι προβλέψεις τελικά δεν θα επιβεβαιωθούν διότι αν συμβεί αυτό υπάρχει κίνδυνος για ολοκληρωτική καταστροφή» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός πως ήδη αρκετοί παραγωγοί, λόγω της τελευταίας ενημέρωσης από την ΕΜΥ για θυελλώδεις ανέμους το Σαββατοκύριακο, επισπεύδουν την ελαιοπαραγωγή υπό τον φόβο να χάσουν μια ολόκληρη χρονιά, που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται καλή.
Κάτω από 3 ευρώ
Τιμή στα 2,75 ευρώ έχει ανακοινώσει η Ένωση για την αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου των 3 γραμμών και τιμή στα 2,80 για όσους έχουν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά τους στην Ένωση, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Στρατάκης.
Παρά το γεγονός ότι η τιμή θεωρείται αρκετά καλή δεδομένων των συνθηκών και των γενικότερων προβλημάτων, πολλοί είναι εκείνοι που ήδη έχουν αρχίσει να διερωτώνται αν θα υπάρξουν αυξήσεις για να μπορέσουν να επιτύχουν μια καλύτερη τιμή. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι παραγωγοί που προσανατολίζονται ήδη στο να αποθηκεύσουν το ελαιόλαδό τους, αντί να το πουλήσουν, ελπίζοντας πως οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν σημαντικές αυξήσεις.
Και νέοι κίνδυνοι
Πέραν από τις τιμές που βρίσκονται σε χαμηλά γενικά επίπεδα, αλλά και τις δυσκολίες από τον καιρό, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμα κίνδυνο, αυτόν του βακτηρίου “Xylella fastidiosa” εφόσον έρθει στην Ελλάδα.
Αν το βακτήριο περάσει τα σύνορα της χώρας, υπάρχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι ακόμα και για αφανισμό ολόκληρων επαρχιών από τον ελαιοκομικό χάρτη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού, σε περίπτωση εμφάνισης του βακτηρίου σε ένα σημείο, «αμέσως δεσμεύεται η παραγωγή σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, καταστρέφοντας όχι μόνο τους επαγγελματίες παραγωγούς, αλλά χωριά ολόκληρα».
Η απουσία “Xylella” στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ένα μεγάλο «ατού για εξαγωγές, καθώς είμαστε οι μόνοι που με ασφάλεια μπορούν να παράξουν 100% υγιές υλικό, τη στιγμή που οι εργολάβοι πρασίνου της Ευρώπης το έχουν ανάγκη».
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 εισέβαλε στην Μεσόγειο η “Xylella fastidiosa”, ένα βακτήριο που καταστρέφει τις ελιές, τα αμπέλια, τις πικροδάφνες και περισσότερα από 500 είδη φυτών ακόμα. Μεταφέρεται εξαιρετικά γρήγορα με έντομα και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή του.
Πρόσφατα, ολόκληρο το Βέλγιο τέθηκε σε καραντίνα, καθώς μολυσμένα φυτά ελιάς από δύο διαφορετικές περιοχές της Ισπανίας εισήλθαν στη χώρα με επίσημα φυτοϋγειονομικά έγγραφα.