κρητικό ελαιόλαδο και το μέλι από το “Nutri Score”
Αναζητούνται λύσεις για να μην πληγεί το κρητικό ελαιόλαδο και το μέλι από το “Nutri Score”

Τις συμμαχίες που θα τη βοηθήσουν να στηρίξει το κρητικό μέλι και ελαιόλαδο στο εξωτερικό, αναζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτίσει την υιοθέτηση του συστήματος “Nutri – score” που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη.

Ο Μάκης Βορίδης
“Βέτο” έθεσε στο Συμβούλιο

Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Μανώλη Χνάρη, τονίζοντας του πως το προσεχές διάστημα θα διοργανώσει μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ενημερώσει αναλυτικά για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός στον αντιπεριφερειάρχη, το πρόβλημα με τους τρόπους κατηγοριοποίησης του “Nutri – Score” είναι γνωστό στο Υπουργείο και γι’ αυτό αναζητείται ένα πλαίσιο μιας «διπλής λύσης».

Υπενθυμίζεται ότι, το “Nutri – Score” αποτελεί ένα σύστημα πιστοποίησης προϊόντων, το οποίο τα κατατάσσει σε κατηγορίες από Α έως και Ε, χρησιμοποιώντας τα πέντε πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου. Για την κατηγοριοποίηση των προϊόντων λαμβάνονται υπόψη συστατικά όπως η ζάχαρη, τα λίπη και το αλάτι, με τη Γαλλία, αλλά και γειτονικές χώρες, να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα σε πάνω από 1.000 συσκευασμένα προϊόντα.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως το “Nutri – Score” αποτελεί μια λύση ενίσχυσης του ανταγωνισμού και ώθησης προς περισσότερο υγιεινά προϊόντα, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για κρητικά συσκευασμένα προϊόντα όπως το ελαιολάδο ή το θυμαρίσιο μέλι. Ειδικά αυτά τα δύο προϊόντα, «σκοράρουν» πολύ χαμηλά στην κατηγοριοποίηση του “Nutri – Score” επειδή δεν λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα τα λεγόμενα «καλά λιπαρά». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να προστατευθούν τα κρητικά προϊόντα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη διπλή λύση που αναζητά. Στο ένα σκέλος της, η λύση έχει ως στόχο να διευρύνει η Ελλάδα ένα πλαίσιο συμμαχιών με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργήσει μια «ασπίδα προστασίας» των ντόπιων, κρητικών προϊόντων. Κι αυτό το κομμάτι της λύσης εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς διπλωματίας, καθώς επιλύει το πρόβλημα εμμέσως κι όχι άμεσα.

Στο δεύτερο σκέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητά έναν τρόπο επικοινωνίας με τη Γαλλία, η οποία και έχει δημιουργήσει το “Nutri – Score”, καθώς και με τις χώρες που υιοθετούν το σύστημα ήδη πιλοτικά, ώστε να υπάρξουν εξαιρέσεις για το ελαιόλαδο, το μέλι, αλλά και τα κρητικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, εφόσον βεβαίως προσκομιστούν όλες οι απαραίτητες αποδείξεις και πιστοποιήσεις.

Κι ενώ αναφορικά με το πρώτο σκέλος φαίνεται πως υπάρχει ένα ασφαλές πεδίο ανάπτυξης συνεργασιών, στο δεύτερο σκέλος της λύσης φαίνεται πως υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες, αφού οι Γάλλοι μοιάζει δύσκολο να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του συστήματος τους, που καθημερινά κερδίζει έδαφος και την αποδοχή των Ευρωπαίων, εξαιτίας της απλότητας του.

Η Ελληνική πλευρά παρ’ όλα αυτά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια και διεκδικεί για τα κρητικά προϊόντα και ειδικότερα για το ελαιόλαδο και το θυμαρίσιο μέλι, τα οποία και θεωρούνται κορυφαία τόσο σε επίπεδο διατροφικής αξίας, όσο όμως και σε επίπεδο εξαγωγών.