Από τη σύσκεψη της ΠΕΔ
Από τη σύσκεψη της ΠΕΔ

Παράταση τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, για να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα και να υποβληθούν οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες ζητούν οι δήμαρχοι της Κρήτης που θα επιδιώξουν να έχουν για το σκοπό αυτό συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Αμυρά.

Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, τη συμμετοχή των προέδρων των Τεχνικών Επιμελητηρίων Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης, και το ΓΕΩΤΕΕ αλλά και τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων, όπου αποφασίστηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΔ να γίνει συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο.

Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δήμαρχοι γίνονται αποδέκτες διαμαρτυριών και πιέσεων με φόντο τις διεκδικήσεις βοσκοτόπων, τις αλλαγές χρήσης αγροτεμαχίων, και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται σε ιδιωτικές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όπως τονίσθηκε, υπάρχουν πρόδηλα σφάλματα που αποτυπώνονται στους χάρτες και πρέπει να διορθωθούν χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων (π.χ. εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί τελεσίδικα, δρόμοι, παραλίες και άλλες εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές).

Κρίσιμο ζήτημα που τονίσθηκε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι αν σχετίζονται οι δασικοί χάρτες με το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας έκτασης. Αν δηλαδή μια ιδιοκτησία ενός ιδιώτη ενώ ήταν καλλιεργήσιμη στην πορεία χαρακτηρίστηκε δασική, αφενός θα υποστεί μια μεγάλη απώλεια σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις που δεν θα μπορεί να διεκδικήσει.

 

Όμως ο βαθύτερος φόβος που εκφράζεται είναι εάν προοπτικά υπάρχει θέμα ο ιδιώτης να απωλέσει την ίδια την κτήση του.

Μεγάλο κεφάλαιο που έχει ανοίξει αφορά επίσης στο κόστος της υποβολής αντιρρήσεων (ειδικό τέλος), καθώς όπως τονίσθηκε είναι υπερβολικά υψηλό μιας και θα απαιτηθεί και τεχνική υποστήριξη των ενδιαφερομένων.

Προτείνεται η κατάργησή του ή έστω η σημαντική μείωση του τέλους αυτού.

Οι δήμαρχοι έθεσαν ζήτημα να μην επηρεαστούν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς επίσης και το σύστημα των ενισχύσεων (επιδοτήσεις) ή άλλα ζητήματα όπως η δακοκτονία.

Πολλοί δήμαρχοι μάλιστα πρότειναν  να εξεταστεί η ανάκληση των δασικών χαρτών προκειμένου να διορθωθούν πρώτα τα πρόδηλα σφάλματα με ευθύνη της εταιρείας που τους συνέταξε  και έπειτα να αναρτηθούν εκ νέου μετά από συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τους πολίτες της Κρήτης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γ.Κουράκης τόνισε ότι «το σαφές μήνυμα που στέλνει η ΠΕΔ Κρήτης είναι ότι θα παρακολουθεί στενά κάθε βήμα που θα γίνεται στην όλη υπόθεση, ώστε με τη συνεργασία του αρμοδίου Υπουργείου και όλων των φορέων, με διαφάνεια και σωστή και πλήρης ενημέρωση, να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πολιτών της Κρήτης, εξασφαλίζοντας παράλληλα το περιβάλλον και την ανάπτυξη του νησιού μας».