δασικοί χάρτες

«Καμπανάκι» για δεκάδες ιδιοκτησίες καθώς απειλούνται με δήμευση οι  περιουσίες των πολιτών που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να ασκήσουν αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών και η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα.

Αυτό τονίζει σε σχετικό κείμεν του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία» δικηγόρος Ευριπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος σημειώνει ότι ενώ η διοίκηση της  Περιφερειακής  Ένωσης   και η Ολομέλεια των Δημάρχων Κρήτης, ζήτησαν την απόσυρση  της ανάρτησης των εσφαλμένων, όπως χαρακτηρίστηκαν από την ίδια την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος,   δασικών χαρτών, η ηγεσία του υπουργείου δεν το έπραξε. Αντίθετα, «ατυχώς, αντί της επιβαλλόμενης  απόσυρσης,   επέλεξε εν γνώσει της  την  λύση των παρατάσεων  οι οποίες εύλογα  και αναπότρεπτα απέβησαν άγονες,  όπως  είχαμε επισημάνει  από την πρώτη στιγμή.

Η καταχρηστική αυτή επιλογή δεν ήταν χωρίς συνέπειες για τους πολίτες της Κρήτης,  με τη «λύση» αυτή καταστρατηγήθηκαν οι ρυθμίσεις του άρθρου 15 του Ν.3889/. Οι «διορθωμένοι»  δασικοί χάρτες, αναρτήθηκαν με τη λήξη της εξάμηνης  παράτασης χωρίς να ενσωματωθούν  σε αυτούς οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις, λόγω της  υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών,  της παντελούς ελλείψεως οδηγιών εκ μέρους του Υπουργείου για την εφαρμογή τους  αλλά και γιατί ορισμένες εξ αυτών είναι μεταγενέστερες της ημερομηνίας αναρτήσεως.  Έτσι,  οι ενδιαφερόμενοι  πολίτες της  Κρήτης, είχαν στη διάθεση τους  προθεσμία  μόλις 45 ημερών αντί της προβλεπόμενης  από το νόμο  των  105 ημερών.

Ο κ. Κουκιαδάκης τονίζει ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν ανυποψίαστη,  γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι η εξάμηνη προθεσμία δεν επαρκούσε για την ολοκλήρωση των όποιων μεταρρυθμίσεων    και  ότι  ήταν αδύνατον για   όλους  τους εμπλεκόμενους – υπηρεσίες, εξειδικευμένους  ή  μη   επαγγελματίες, συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες,  μηχανικούς, δασολόγους, λογιστές, ενδιαφερόμενους πολίτες-  να ανταποκριθούν εντός των 45 ουσιαστικά ημερών στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους.

Παρά ταύτα  αρνείται  (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ελπίζω  να αλλάξει γνώμη ως την Δευτέρα) κάθε συζήτηση για μικρή έστω παράταση των παραπάνω προθεσμιών, η οποία θα διευκολύνει τον τελικό στόχο, τη σύνταξη του δασολογίου και του κτηματολογίου.

Ο ίδιος τονίζει ότι στις 15 Μαρτίου 2022 εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση  για τη συγκρότηση και λειτουργία μόνο του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών της Ρόδου(!) Απορώ ειλικρινά γιατί δεν συμπεριέλαβαν και τις υπόλοιπες περιοχές στην ίδια απόφαση, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι  μέχρι να συγκροτηθούν τα υπόλοιπα συμβούλια τα αιτήματα των πολιτών θα εξετάζονται από το Συμβούλιο που εδρεύει στον Πειραιά, δεν συνεδριάζει και όταν συνεδριάσει δεν εκδίδει αποφάσεις.

Η διάταξη για τους δασωμένους αγρούς (αγροτικές εκτάσεις που έμειναν ακαλλιέργητες), με τις οποίες  «αναγνωρίζονται» τα εμπράγματα  δικαιώματα των πολιτών ψηφίσθηκε μόλις  στις 24 Μαρτίου 2022, ενώ η ηγεσία του Υπουργείου είχε στη διάθεση τις προτάσεις της Περιφερειακής Ένωσης  Δήμων Κρήτης από τις  αρχές του προηγούμενου χρόνο, με έτοιμες τις σχετικές ρυθμίσεις για Συμβούλια και τη σύνθεση και τις διαδικασίες λειτουργίας αυτών, το νομικό καθεστώς της Κρήτης,  τους δασωμένους αγρούς, τη μείωση των τελών, τα  κληροτεμάχια κλπ.

Η  ΠΕΔ Κρήτης, στη διοίκηση της οποίας συμμετέχω, σε συνεργασία με την Περιφέρεια  και τους βουλευτές του νησιού, έχουν χρέος να απαιτήσουν  την άμεση  λύση του προβλήματος, με την ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών και αν δεν εισακουσθούμε, να επιδιώξουμε  την αυτονόητη συμπαράσταση  των πολιτών, οι κινητοποιήσεις των  οποίων  συνέβαλαν αποφασιστικά στις όποιες θετικές ρυθμίσεις» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Κουκιαδάκης.