Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή λιανικής πώλησης του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, σημειώνοντας τη μία αύξηση μετά την άλλη.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, η συνολική τιμή αύξησης κατά μέσο όρο έχει ήδη ξεπεράσει το 51 %.
Τη δεδομένη στιγμή, σε επίπεδο Ελλάδας και λιανικής πώλησης, το συσκευασμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται κατά μέσο όρο προς 15 ευρώ το κιλό. Για τους καταναλωτές που δεν έχουν παραγωγή ή πρόσβαση σε αγορές χονδρικής πώλησης ελαιολάδου, η αγορά του από τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι απαγορευτική, αφού στην καλύτερη περίπτωση πλέον μπορεί να βρει κάποιος συσκευασμένο ελαιόλαδο σε συσκευασία λίτρου από 12 ευρώ, έως και μέχρι 17 ή 18 ευρώ, εφόσον πρόκειται για συγκεκριμένη ποικιλία ή βιολογικό ελαιόλαδο.
Την ίδια ώρα βέβαια, πολύ ακριβές είναι οι τιμές πώλησης του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στις Διεθνείς Αγορές, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πώλησης του λαδιού στο εξωτερικό χθες, οι τιμές κυμαίνονταν από 5,79 δολάρια το κιλό, έως και 10,95 δολάρια το κιλό.
Αυτά τα δεδομένα συμπαρασύρουν ασφαλώς και τις τιμές σε όλους τους υπόλοιπους τύπους λαδιού, αφού υπάρχουν περιπτώσεις παρθένου και όχι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που πωλούνται ακόμα και προς 16 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή του να βρίσκεται περίπου στα 10 ευρώ.
Ακόμα όμως και έλαια που προκύπτουν από ραφιναρισμένα ελαιόλαδα και είναι σαφέστατα κατώτερης ποιότητας σε σχέση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φθάνουν να πωλούνται και πάνω από 10 ευρώ, με την αγορά να έχει απορρυθμιστεί πλήρως και τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με την χειρότερη ίσως περίοδο των τελευταίων χρόνων.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί – και όσοι έχουν καταφέρει να παράξουν τη φετινή χρονιά, αφού οι παραγώμενες ποσότητες δεν ξεπέρασαν στην Κρήτη τους 25.000 τόνους ελαιολάδου – βρίσκουν μεν τις καλύτερες τιμές στην αγορά, αλλά και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ζοφερό μέλλον.
Αυτό που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή, είναι τα ελαιόδεντρα να έχουν υποστεί ένα σοβαρό σοκ από την παρατεταμένη ξηρασία, ενώ αντίστοιχο σοκ έχουν υποστεί και οι παραγωγοί που διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αφού από το ζενίθ μπορούν να βρεθούν πάρα πολύ εύκολα στο ναδίρ.
Οι καταστάσεις τώρα, περισσότερο από ποτέ, επιβάλλουν τις διευρυμένες συνεργασίες, παραγωγών, φορέων και επιστημόνων, όπως επιβάλλουν και την άμεση αλλαγή της συνολικότερης αντίληψης στην Κρήτη, η οποία φαίνεται πως έχει μείνει πολύ πίσω. Τα ερωτήματα που προκύπτουν ωστόσο είναι αμείλικτα, ενώ δυστυχώς δεν φαίνεται προς το παρόν, ότι η Κρήτη μπορεί να λειτουργήσει συντονισμένα, οργανωμένα και συνεργατικά προς αυτή την κατεύθυνση.