Χαρούπι

Σε παλαιότερες εποχές, η καλλιέργεια της χαρουπιάς ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη στην Κρήτη. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως το χαρούπι έπαψε να έχει αξία ως ζωοτροφή και οι αγρότες στράφηκαν σε πιο αποδοτικά αγροτικά προϊόντα.

Στις μέρες μας αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς προϊόντα από χαρουπάλευρο βρίσκουν τη θέση τους στο καλάθι των καταναλωτών, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.

Μια ξεχασμένη καλλιέργεια ετοιμάζεται να αναβιώσει, καθώς η ευρωπαϊκή γεωργία στρέφεται σε νέες κατευθύνσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, ενός νησιού του οποίου η γεωμορφολογία μοιάζει πολύ με εκείνη της Κρήτης, δήλωσε στα πλαίσια ενημερωτικής ημερίδας ότι «οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική την επαναξιολόγηση της χαρουποκαλλιέργειας σε συστηματική βάση και την περαιτέρω ανάπτυξη τεχνογνωσίας στο πεδίο της καλλιέργειας και της μεταποίησης χαρουπιών».

Αυτή η επαναξιολόγηση, συμπλήρωσε, επιβάλλεται και από τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο διατροφικό κύκλο.

Τι είναι το χαρουπάλευρο και πώς παρασκευάζεται

Η χαρουπιά ή Ceratonia siliqua, είναι ένα ανθοφόρο αειθαλές δέντρο, ενδημικό στη λεκάνη της Μεσογείου, που ανήκει στην οικογένεια των Fabaceae. Το χαρούπι είναι ο καρπός της, ένας λοβός μήκους περίπου 10 έως 20 εκατοστών. Όταν ωριμάσει, στα τέλη του καλοκαιριού, γίνεται καφέ και έχει γλυκιά γεύση.

Για την παρασκευή του χαρουπάλευρου, τα χαρούπια πρέπει να μουσκέψουν για τουλάχιστον 24 ώρες σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι σπόροι και αποξηραίνονται οι καρποί με ειδικά μηχανήματα, οι οποίο στη συνέχεια αλέθονται σε μια λεπτή σκόνη, το χαρουπάλευρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σκόνη σε διάφορες συνταγές μαγειρικής ή να την προσθέσετε σε smoothies, γιαούρτι ή σε αλεύρι για αρτοσκευάσματα.

Καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες αποφασίζουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και στρέφονται σε εναλλακτικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, τα παξιμάδια από χαρουπάλευρο έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πολλοί φούρνοι της Κρήτης τα παρασκευάζουν σε διάφορες συσκευασίες και μορφές.

Ψάχνοντας τις προσφορές των αλυσίδων ειδών διατροφής που παρουσιάζει το kimbino.gr μπορείτε να βρείτε στο φυλλάδιο ΑΒ, για παράδειγμα, παξιμάδι από χαρούπι «Το Μάννα» της αρτοποιίας Τσατσαρωνάκη σε συσκευασία 350 γρ, μόνο με 3,43 ευρώ.

Το χαρουπάλευρο, αληθινός θησαυρός για την υγεία

Γιατί όμως γνωρίζει αυτήν την αναβίωση το χαρουπάλευρο, που ήταν μέχρι πρόσφατα υποτιμημένο; Πρόσφατες έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι είναι πολλές οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει:

Το χαρουπάλευρο είναι μια υγιεινή εναλλακτική στη σοκολάτα και τον καφέ.

Δεν περιέχει οξαλικό οξύ που εμποδίζει το σώμα να αφομοιώσει το ασβέστιο και τον ψευδάργυρο.

Το χαρουπάλευρο δεν περιέχει γλουτένη

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά.

Περιέχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και D παρέχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Βοηθά στην πέψη, ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αντιμετωπίζει τη διάρροια σε βρέφη και ενήλικες, ανακουφίζει από το άσθμα (είτε προκαλείται από αλλεργίες είτε όχι), δρα ως αποχρεμπτικό για τον βήχα και το κρυολόγημα

Επιπλέον, βοηθά στην τόνωση της λίμπιντο και στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Γνωρίζοντας όλες τις ευεργετικές για την υγεία σας ιδιότητες του χαρουπάλευρου, είναι πλήρως εξηγήσιμο το νέο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της χαρουπιάς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση το χαρούπι, κάτι πιθανόν θα δώσει νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης στην Κρητική γεωργία.

 

Πηγές: