Χαριστική βολή οι κλοπές των προϊόντων

Αστυνομία, δήμαρχοι και αγροτικοί παράγοντες αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη αστυνόμευσης στην ενδοχώρα, τις συνεχείς κλοπές και αγροζημιές σε αμπέλια, λιόφυτα και θερμοκήπια, αδυνατούν όμως όπως λένε, ο καθένας από την πλευρά του να δώσουν λύση. Κι όσο λύση δεν δίνεται, ο αγροτικός πληθυσμός «στενάζει», προσπαθώντας να προστατεύσει την περιουσία του από κακοποιούς οι οποίοι δεν διστάζουν να κλέβουν ότι βρουν ακόμα και από τις αυλές των σπιτιών.

Η «Π» απευθύνθηκε σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, σε δημάρχους αγροτικών περιοχών και σε αγροτοσυνδικαλιστές οι οποίοι αναφέρονται στο μέγεθος του προβλήματος που ολοένα και μεγαλώνει, μετά και την «παύση» αστυνόμευσης στην ενδοχώρα.

Αστυνομικοί που υπηρετούν σε τμήμα της υπαίθρου του νομού Ηρακλείου μάς λένε ότι γίνονται καθημερινά αποδέκτες παραπόνων από κατοίκους χωριών που προειδοποιούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους. «Καθημερινά τα παράπονα είναι πολλά, όπως και οι καταγγελίες. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι κάνουμε. Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, όμως και οι ίδιοι οι πολίτες που ζητούν τη βοήθειά μας, καταλαβαίνουν ότι αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που υπάρχουν» σχολίασε αστυνομική πηγή.

«Ήταν μεγάλο λάθος αυτό που έγινε με την αναδιάρθρωση, γιατί οχυρώθηκε η πόλη και αφέθηκε η ύπαιθρος» λέει υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο οποίος προσθέτει ότι «η κατάργηση του σώματος της αγροφυλακής και η αποδυνάμωση των ομάδων ΤΑΕ ήταν η χαριστική βολή»

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριστάκης

Για την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο του, έναν καθαρά αγροτικό Δήμο, μιλά ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης. Κι εκείνος αναγνωρίζει το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης που έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ανασφάλεια των κατοίκων, αλλά και τις συχνές κλοπές σε αγροτικά προϊόντα, αλλά και στις αγροζημιές που σημειώνονται.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και δυστυχώς οι κάτοικοι της ενδοχώρας ζουν αυτή την κατάσταση καθημερινά. Τα περιστατικά είναι πολλά και ο απλός πολίτης είναι εκτεθειμένος, ενώ νιώθει και ανασφαλής» σχολιάζει ο κ. Μπαριτάκης. «Χρειάζεται ένα σώμα ένστολων, όπως ήταν οι «ειδικοί φρουροί» που περιπολούσαν όλο το 24ωρο και εμπόδιζαν την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων»

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, στη Βιάννο, όπως και στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της Κρήτης οι κλοπές και οι ζημιές δεν λείπουν. Αυτοί που καλούνται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις είναι οι δασοφύλακες, οι οποίοι όμως δεν μπορούν, γιατί δεν έχουν ούτε τα μέσα, αλλά ούτε και τον απαραίτητο αριθμό υπαλλήλων.

«Στον Δήμο μας, για παράδειγμα, έχουμε το δασοφυλακείο. Τέσσερις άνθρωποι είναι όλοι κι όλοι που να τα προλάβουν όλα. Έχουν ένα μεγάλο όγκο δουλειάς καθημερινά και ουσιαστικά για περιπτώσεις κλοπών και ζημιών, αυτό που μπορούν μόνο να κάνουν είναι η καταγραφή. Δεν μπορούν να διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τους δράστες της κάθε περίπτωσης».

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά

Σύμφωνα με το cretalive λίγα 24ωρα πριν τις 100 ελιές που “ξήλωσαν” άγνωστοι, στον Άγιο Θωμά, στο δ.δ. Ρούβα σημειώθηκε έτερο περιστατικό. Πέντε ρίζες χονδρολιές, 50 ετών, βρέθηκαν κομμένες πριν από περίπου 15 ημέρες, ενώ οι δράστες πήραν και τα ξύλα. Το συμβάν κατήγγειλε στην Αστυνομία και το Δασαρχείο, ο ιδιοκτήτης των δέντρων, προσδοκώντας… μια απάντηση…

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα με κλοπές αγροτικών προϊόντων, προτείνει μιλώντας στην «Π»,

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς, το αντιμετώπιζε και η Ισπανία. Εκεί όμως βρήκαν λύση με τη βοήθεια της πολιτείας» αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί: «ο υπουργός γεωργίας της Ισπανίας υιοθέτησε την πρόταση που του έκαναν. Κι αυτό έγινε, γιατί μόνο πέρυσι έκλεψαν περίπου 25 τόνους ελαιόκαρπου. Τι έκαναν; Μετά από έρευνα που έκανε το εκεί υπουργείο, επιδότησαν πρόγραμμα κατά τον κλοπών. Χρησιμοποιώντας ομοιώματα ελιών που είχαν πομπούς, κατάφεραν να παρακολουθήσουν την πορεία του κλεμμένου ελαιόκαρπου και να βρουν και τους δράστες. Αυτό το πρόγραμμα το έχουμε κάνει γνωστό στο δικό μας υπουργείο» τονίζει.

Πάντως, για τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου δεν αποτελούν μόνο οι κλοπές ελιών τη «μάστιγα» των ημερών. «Τεράστια προβλήματα υπάρχει γενικότερα στην κλοπή κηπευτικών από τα θερμοκήπια. Πριν λίγες ημέρες από θερμοκήπια στη νότια Κρήτη, έκλεψαν δύο τόνους κηπευτικών. Οι παραγωγοί πάνε το πρωί στα θερμοκήπιά τους και δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν»

Και ο κ. Χιλετζάκης πιστεύει ότι η ύπαιθρος χρειάζεται 24ωρη αστυνόμευση, κάτι που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια. «Οι δασοφύλακες που υποτίθεται ότι εκτελούν τα καθήκοντα των αγροφυλάκων, δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, αλλά ούτε και τα μέσα για κάτι τέτοιο. Αυτό που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο είναι να υπάρξει ένα μικτό κλιμάκιο που θα αποτελείται από αγροφύλακες, αστυνομικούς που θα κάνουν έρευνα για τον εντοπισμό των κλεφτών, αλλά και από γεωπόνους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν σωστή εκτίμηση για τις ζημιές που σημειώνονται».