Προβλήματα με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταβολή των επιδοτήσεων
Προβλήματα με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταβολή των επιδοτήσεων

Στη διάρκεια μίας από τις καλύτερες ελαιοκομικές χρονιές για την Κρήτη, οι αγρότες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με αναφορές που έχουν γίνει στην «Π», υπήρξαν αρκετοί αγρότες οι οποίοι δεν έλαβαν επιδότηση τον Οκτώβριο, καθώς μπήκαν σε καθεστώς ελέγχου και τους ζητήθηκαν συμβόλαια ιδιοκτησιών και αναρτήσεις κτηματολογίου, τα οποία και πρέπει να προσκομίσουν το αργότερο μέχρι αύριο.

Το ηλεκτρονικό σύστημα παρ’ όλα αυτά, στο οποίο οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα δεν έχει ανοίξει ακόμα, ενώ μετά από σχετικό ερώτημα που έγινε προς το Υπουργείο, οι απαντήσεις είχαν τον χαρακτήρα «ήξεις – αφήξεις» με τους ίδιους να δηλώνουν λίγο έως πολύ άγνοια.

Εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν λόγω του λεγόμενου «κυβερνητικού νέφους» το οποίο όμως αποδεικνύεται πολύ δύσκολο στον χειρισμό, εξετάζεται ακόμα και η πιθανότητα οι συγκεκριμένοι αγρότες να πληρωθούν σε πρώτη φάση χωρίς έλεγχο, έως ότου αποσαφηνιστεί το τι μπορεί να γίνει.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ερωτηματικά γεννιούνται σε σχέση με το τι πρόκειται να συμβεί ή τι θα γίνει αναφορικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης, όπως επίσης και το πώς θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι πιθανές δυσκολίες χειρισμού του ηλεκτρονικού συστήματος.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Ένωση Ηρακλείου καταβάλλει προσπάθειες για να ενισχύσει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης, αλλά και να τονώσει την εμφιάλωση και τυποποίηση του κρητικού “χρυσού”. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως χθες άνοιξε και επίσημα η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://times-elaioladou.gr/, η οποία στην ουσία αποτελεί ένα παρατηρητήριο για τις τιμές του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Κρήτη. Η πλατφόρμα εμπλουτίζεται διαρκώς, ωστόσο από τις μέχρι τώρα τιμές που δίνονται, φαίνεται ότι ήδη το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ανέβει σε ποσοστά ρεκόρ και πωλείται προς 4.5 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο.

Εκτός όμως από τη λειτουργία του παρατηρητηρίου, η Ένωση Ηρακλείου επεξεργάζεται το σενάριο να δημιουργήσει και ένα δημοπρατήριο σε χώρο του τυποποιητηρίου στη βιομηχανική περιοχή, που μπορεί να μετατραπεί σε χώρος φύλαξης του ελαιολάδου και τυποποίησης μέσω της «Κρητών Ένωσης» η οποία θα αναλάβει και συμφωνίες πώλησης τυποποιημένου πλέον ελαιολάδου.