Σε αυστηρό κλοιό ελέγχων αναμένεται να μπουν τα κηπευτικά της Κρήτης και ειδικότερα τα κηπευτικά που επηρεάζονται περισσότερο από το έντομο καραντίνας Spodoptera Frugiperda.
Το έντομο για πρώτη φορά είχε εμφανιστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, προκαλώντας τον λεγόμενο ιό του Νέου Δελχί, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς επιστήμονες και τους παραγωγούς, που συνιστούσαν ψυχραιμία κι επικοινωνία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στο Ηράκλειο, στην περίπτωση που εμφανίζονταν κάποιο ύποπτο κρούσμα σε κηπευτικά.
Ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου μάλιστα κ. Μανώλης Ροδιτάκης, είχε κάνει λόγο για έναν «αναμενόμενο» ιό στην εμφάνιση του, κυρίως διότι διασπείρεται διαρκώς κι εξαπλώνεται στην Ευρώπη έχοντας αρχίσει από την Ινδία και το Νέο Δελχί, ως DNA ιός που διαδίδεται μέσω του αλευρώδους του καπνού. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ήταν γνωστό πως ο ιός προσβάλλει κυρίως τα κολοκυθοειδή, όπως είναι τα κολοκυθάκια, οι μπάμιες, το πεπόνι και το καρπούζι, μεταξύ άλλων. Ο κ. Ροδιτάκης είχε τότε αναφερθεί στην ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και στην αντιμετώπιση του εντόμου.
Υπενθυμίζεται ότι τα συμπτώματα μεταξύ άλλων είναι το κιτρίνισμα των φύλων, η διόγκωση των νευρώσεων, συστροφή, κι ανωμαλίες στην ανάπτυξη του καρπού.
Από την πρώτη εμφάνιση του όμως κι έπειτα στο Λασίθι, το έντομο και κατά συνέπεια ο ιός εντοπίστηκε σε καλλιέργειες στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ είναι θέμα χρόνου η εξάπλωση του και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου.
Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες παραμένουν κατ’ αρχάς καθησυχαστικοί και να υποστηρίζουν πως η εξάπλωση του αποτελούσε θέμα χρόνου αφού είχε βρεθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο.
Το έντομο παρ’ όλα αυτά εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα έχοντας αρχίσει να δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ήδη η Περιφέρεια Κρήτης έχει κινητοποιηθεί κι ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενημερώνοντας τους παραγωγούς και προχωρώντας σε εξειδικευμένες ενημερωτικές συναντήσεις για το έντομο που προσβάλλει κυρίως κηπευτικά προϊόντα, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εχθρός και ποια μέτρα οφείλουν να λάβουν οι παραγωγοί.
Με βάση τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημών, ως το τέλος Ιανουαρίου, η Κρήτη αναμένεται να ελέγχεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού.
Σε πρώτη φάση, οι παραγωγοί πιπεριάς και μελιτζάνας θα πρέπει να διαθέτουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, ενώ αντίστοιχο διαβατήριο θα πρέπει να έχουν και οι παραγωγοί των λεγόμενων δρεπτών ανθέων, μεταξύ των οποίων γαρύφαλλα, πελαργόνια και χρυσάνθεμα.
Οι όλες εξελίξεις πλέον έχουν θέσει σε επίπεδο συναγερμού παραγωγούς και αρμόδιες αρχές, χωρίς ωστόσο να βρίσκονται σε σημείο πανικού. Κι αυτό γιατί, ο ξενιστής είναι γνωστός, οι τρόποι αντιμετώπισης επίσης γνωστοί, οπότε και η παρέμβαση πολύ συγκεκριμένη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που επισημαίνεται σε όλους τους τόνους είναι να μην γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών σκευασμάτων, αφού όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές η υπερκέκθεση του εντόμου σε χημικά το κάνει πιο ανθεκτικό, αυξάνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του ιού του Νέου Δελχί.