Νέο φορέα διαχείρισης υδάτων ιδρύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέο φορέα διαχείρισης υδάτων ιδρύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Στη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο οποίος θα λειτουργήσει πιλοτικά για δημιουργία αντίστοιχων φορέων σε όλη τη χώρα, προχωρά η κυβέρνηση.

Στόχος της ενέργειας είναι να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος ερημοποίησης, αλλά και να διασφαλιστεί η μέγιστη αντιπλημμυρική θωράκιση, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη.

Η κυβέρνηση για τη διαχείριση των υδάτων και αντιμετώπιση των πλημμυρών, όπως είπε ο υπουργός, υιοθετεί ένα πρωτόκολλο τριών επιπέδων ασφαλείας:

1ο επίπεδο: Έμφαση στην Πρόληψη: δημιουργούμε ισχυρά προστατευτικά μέσα και υποδομές. Όλες οι αντιπλημμυρικές υποδομές αναθεωρούνται και αναπτύσσουμε πρόγραμμα με σκοπό να «ξαναχτίσουμε καλύτερα».

2ο επίπεδο: Εκσυγχρονισμός της Διοίκησης με έμφαση στη διαλειτουργική διοίκηση.

3ο επίπεδο: Διαχείριση κρίσεων/ Άμεση ανταπόκριση: περιλαμβάνει έγκαιρα συστήματα προειδοποίησης και ειδική εκπαίδευση στελεχών και πολιτών.

Η κλιματική κρίση αποτελεί την νούμερο ένα σύγχρονη απειλή για το μέλλον του πλανήτη, επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος χαρακτηρίζεται ως το “HotSpot” της κλιματικής αλλαγής, λόγω της ενισχυμένης απειλής ερημοποίησης.

Η σωστή διαχείριση των υδάτων αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα της ερημοποίησης, σημείωσε ο υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι αμέσως μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την ολλανδική εταιρεία, HVA International, η οποία διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία και τεράστια εμπειρία στην διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων, προκειμένου να μελετήσει την θωράκιση της Θεσσαλίας και να προτείνει λύσεις.

Σύντομα η εταιρεία – έως το τέλος Φεβρουαρίου- θα παραδώσει το masterplan για τη Θεσσαλία που θα οδηγήσει σε πλέγμα προτάσεων για συνολική αντιπλημμυρική προστασία της περιφέρειας. «Σκοπός μας να αποσοβήσουμε τον οποιοδήποτε κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής και να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη αντιπλημμυρική θωράκιση!», είπε ο ΥπΑΑΤ αναφέροντας ότι την κατάσταση έχει επιδεινώσει η άναρχη κατάσταση των 420 ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα.  Στη Θεσσαλία, στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν όλοι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας.

Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό, πέρα από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης που θα  επιβλέπουν την ορθή λειτουργία του φορέα, θα έχουν επίσης, αντιπρόσωποι από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και από την Περιφέρεια και τους δήμους της Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία αποτελεί τη βάση γι’ αυτό το μοντέλο.

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, το master plan για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο 5μηνο.