Ο Σταύρος Αραχωβίτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες βραδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι και ξεκίνησε στην Ιεράπετρα
Από τη χθεσινή συνάντηση στην Ιεράπετρα με τον κ. Αραχωβίτη

Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, οι προοπτικές αλλά και συζήτηση για την νέα ΚΑΠ μπήκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες βραδυ η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι και ξεκίνησε στην Ιεράπετρα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη.

«Είμαστε σε μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της χώρας που συνδυάζει πρωτογενή παραγωγή και τουρισμό, ένα μοντέλο που αποτελεί για τη χώρα μας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα και το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε» είπε φτάνοντας στην Ιεράπετρα ο κ. Αραχωβιτης, μιλώντας με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών αλλά και πλήθος αγροτών.

Όπως τόνισε ο κ. Αραχωβίτης «οι ομάδες παραγωγών και οι συνεταιρισμοί που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα και με τη βοήθεια σε κάθε βήμα από την κυβέρνηση, είναι ο δρόμος.

Σ’αυτο το δρόμο πρωτεργάτης είναι η περιοχή της Ιεράπετρας. Είναι το μοντέλο το οποίο θέλουμε να ενισχύσουμε. Εμπόδια υπάρχουν, δεν είπαμε ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ωστόσο σε κάθε βήμα όσο η οικονομία και η κοινωνία και η χώρα πατάει στα πόδια της, δίνουμε κίνητρα για να ενισχύσουμε τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ειπε ότι «είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις, αλλά χρειάζεται προσοχή. Πρόκειται για εργαλείο και όπως όλα τα εργαλεία, όταν χρησιμοποιηθεί σωστά παράγει αποτελέσματα, όταν όμως δεν χρησιμοποιηθεί σωστά δημιουργεί φαινόμενα όπως το παρελθόν που οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Κάνοντας μια αναδρομή, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα που βρισκεται στην Ε.Ε από τις αρχές της δεκαετίας του 80, έχει λάβει δισεκατομμύρια ευρώ από τα Μεσογειακά Οργανωμένα Προγράμματα μέχρι τις πιο πρόσφατες ΚΑΠ, χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα έπρεπε: «Έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στον πρωτογενή τομέα αλλά δυστυχώς δεν είμαστε στο επίπεδο που θα έπρεπε να είμαστε και αυτό γιατί οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σαν συμπλήρωμα εισοδήματος, παρά σαν παράγοντας επένδυσης. Αυτό το μοντέλο δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε.

Στη μετάμνημονιακή εποχη επιθυμούμε ένα παραγωγικό μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης για την κοινωνία και τον παραγωγό» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αραχωβίτης που διευκρίνισε ότι, όσο η οικονομία βελτιώνεται, τόσο θα μπορούν να γίνονται δράσεις και να αποφασίζονται μέτρα, που θα ενισχύουν δυναμικά τον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι ήδη έχουν υπάρξει θετικά βήματα, ακόμη και στο ασφαλιστικό, που τέθηκε από τους παραγωγούς ως «αγκάθι», όπως και το φορολογικό.

«Μόλις τα ασφαλιστικά ταμεία έφυγαν από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας, από το νόμο Λοβέδρου-Κουτρουμάνη που αύξανε τις ασφαλιστικές εισφορές και μείωνε τις συντάξεις διαρκώς χωρίς αποτέλεσμα, ο ΕΦΚΑ στάθηκε στα πόδια του, προχωρήσαμε σε 33% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης για τους αγροτες, καταργήσαμε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμενους αγρότες, προστατεύσαμε τις επιδοτήσεις από τις κατασχέσεις και προχωρήσαμε σε φορολογικά κίνητρα για τους παραγωγούς. Όσο η οικονομία θα βελτιώνεται, τόσο τα μέτρα που θα λαμβάνουμε θα είναι πιο δυναμικά για τον πρωτογενή τομέα».