Έκτακτη συνεδρίαση της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής για το θέμα του δάκου
Έκτακτη συνεδρίαση της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής για το θέμα του δάκου

Μια ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του δάκου και την προστασία της ελαιοπαραγωγής αναζητά η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της σοδιάς.

Οι καταστάσεις, όπως έχει διαφανεί από σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας είναι ήδη πολύ δύσκολες, ενώ πραγματοποιούνται τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου να μην σημειωθεί και τη φετινή χρονιά μια αντίστοιχη καταστροφή η οποία θα σήμαινε το τέλος της επαγγελματικής ενασχόλησης για πολλούς αγρότες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της επιστημονικής και συμβουλευτικής επιτροπής, την οποία και συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανόλης Χνάρης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη.

Η επιτροπή, που έχει σκοπό την παροχή εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα φυτοπροστασίας της Περιφέρειας, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση στην αντιμετώπιση του δάκου και των μυκητολογικών προσβολών του ελαιόκαρπου. Συγκεκριμένα:

Α) Κατά περιοχές, κυρίως στη βόρεια ζώνη της Κρήτης και κεντρικά στον ν. Ηρακλείου, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα δακοπληθυσμού.

Η έξαρση των πληθυσμών, παρά την πολύ καλή εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας, οφείλεται στους μεγάλους πληθυσμούς δάκου της περυσινής περιόδου (αρχικούς για τη φετινή χρονιά) και στις εξαιρετικά ευνοϊκές  κλιματικές συνθήκες της φετινής περιόδου (ήπιες θερμοκρασίες, πολύ υψηλή υγρασία).

Β) Η επιτροπή κρίνει ότι το εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας θα πρέπει να είναι η βάση της αντιμετώπισης του δάκου.

Σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο, με βάση τα στοιχεία της ελαιοπροσβολής και σε στενή συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους θα μπορούσε να συμπληρωθεί το πρόγραμμα από δράσεις των ελαιοπαραγωγών, όπως η χρήση παγίδων.

Σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις πολύ υψηλής δακοπροσβολής, μπορεί να εξετασθεί ή διενέργεια θεραπευτικών ψεκασμών κάλυψης, οι οποίοι πάντως μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και στον φυσικό έλεγχο των πληθυσμών του δάκου.

Γ) Η εικόνα των μυκητολογικών προσβολών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη. Η ομάδα των φυτοπαθολόγων θα αναλύσει άμεσα ένα αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων από διάφορες περιοχές της Κρήτης τα οποία θα συλλεχθούν από τις ΔΑΟΚ.

Βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τις εργαστηριακές αναλύσεις θα ανακοινωθούν οδηγίες αντιμετώπισης, εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές μυκητολογικές προσβολές, στις επιμέρους ελαιοκομικές περιοχές των ΠΕ Κρήτης.

Δ) Η επιτροπή συζήτησε τις δυνατότητες πρώιμης ελαιοσυλλογής, ως μέσο αντιμετώπισης της μείωσης της ποιότητας και της ποσότητας της ελαιοπαραγωγής, εξαιτίας των εχθρών του ελαιοκάρπου. Θα εξετασθεί η πορείας εξέλιξης της ελαιοποίησης στον καρπό και σε συνάρτηση της εξέλιξης των προσβολών θα δοθούν συμβουλευτικές συστάσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου.

Ε) Τέλος, συζητήθηκε το μέλλον της φυτοπροστασίας στην ελιά. Με την επικείμενη σημαντική μείωση των νευροτοξικών εντομοκτόνων στην Ελλάδα (και την ΕΕ) στα αμέσως επόμενα χρόνια, θα πρέπει να αναπτυχθούν ή προσαρμοστούν καινοτόμες εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του δάκου, κάποιες από τις οποίες έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε γειτονικές χώρες.

Η επιστολή της ΠΕΔ

Την επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης σχετικά με την Πρόσθετη Χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Δακοκτονίας στην Περιφέρεια Κρήτης, φέρνουν στη Βουλή με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης,  καταθέτοντας αναφορά και καλώντας τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να εξετάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την επιστολή, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει εκτεταμένη δακοπροσβολή του ελαιοκάρπου, γεγονός που θα υποβαθμίσει την ποιότητα του φετινού παραγόμενου ελαιολάδου και θα δώσει ένα ακόμη πλήγμα στην απώλεια παραδοσιακών αγορών του κρητικού προϊόντος.

Το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει αποδειχθεί ελλιπές και αναποτελεσματικό και απαιτούνται άμεσα νέοι πρόσθετοι ψεκασμοί. Για την εφαρμογή νέου προγράμματος ψεκασμών απαιτείται, η έγκριση νέας επιπλέον χρηματοδότησης το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μειωθεί η αναμενόμενη ζημιά και στο προϊόν και στο εισόδημα των παραγωγών.

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει όσα παρατίθενται στην επιστολή και να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προς διευθέτηση του θέματος.