Συνάντηση με τον Υπουργό αύριο κιόλας αποφάσισαν οι αγρότες της Κρήτης οι οποίοι και πραγματοποίησαν σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου.
Οι αγρότες αποφάσισαν τη σύσταση μίας επιτροπής που να αποτελείται από νέους κατά κανόνα εκπροσώπους του κλάδου, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους και να δουν στη συνέχεια ποια στάση θα κρατήσουν, η οποία και θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση και τη συνεργασία με τον Υπουργό.
Βασικό αίτημα των αγροτών είναι η αναθεώρηση του φακέλου που έχει συστήσει η Επιστημονική Επιτροπή της Περιφέρειας, καθώς θεωρούν ότι η λογική του φακέλου κινείται σε μία τέτοια κατεύθυνση που δεν έχει καμία τύχη στις Κοινότητες.
Όπως τονίζουν μάλιστα με στοιχεία καταστροφής σε βάθος δεκαετίας κι εκτίμηση ζημιάς δεν υπάρχει πιθανότητα έγκρισης του φακέλου, ενώ επικαλούνται την εμπειρία τους από την κατάρτιση του φακέλου για το γλοιοσπόριο και τονίζουν πως χρειάζονται πραγματικά στοιχεία αφενός και στοιχεία σε βάθος τριετίας αφετέρου.
Εκτός από το βασικό ζήτημα της αναθεώρησης του φακέλου για την ακαρπία και τον περονόσπορο, οι αγρότες ζητούν αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία πλήττει κυρίως τις δενδρώδεις καλλιέργειες που για την Κρήτη υπολογίζονται στο 70 %.
Οι αγρότες ζητούν επίσης να αναγνωριστεί καθολικά η Κρήτη ως νησιωτική περιοχή σε όλα τα επίπεδα και να λαμβάνει τα ευεργετήματα των νησιωτικών περιοχών.
Σημαντικό θέμα επίσης στις διεκδικήσεις των αγροτών είναι το θέμα των Κόκκινων Δανείων, αλλά και των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ένα ακόμα θέμα που βάζουν οι αγρότες της Κρήτης είναι το ζήτημα της πολιτικής για τους υδάτινους πόρους, αλλά και για την ορθή αξιοποίηση τους με δεδομένες τις πολύ κακές συνθήκες των τελευταίων ετών.
Οι αγρότες ελπίζουν ότι θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα από τον Υπουργό, αλλά και λύσεις και πιστεύουν πως δεν θα χρειαστεί κλιμάκωση. Ωστόσο η στάση που θα κρατήσουν θα εξαρτηθεί από την έκβαση της αυριανής συνάντησης.
Ακόμη στο… περίμενε οι αγρότες για το ραντεβού με Μητσοτάκη
«Ναι μεν αλλά…» λέει η κυβέρνηση σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση των αγροτών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λίγες ώρες πριν λήξει το τελεσίγραφο που έχουν βάλει οι αγρότες για σήμερα το βράδυ.
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Την ίδια ώρα, τα «πυρά» από την αντιπολίτευση σύμφωνα με την οποία δεν τίθεται κανένα δημοσιονομικό ζήτημα ως προς τις διεκδικήσεις των αγροτών, δημιουργούν ένα τεταμένο κλίμα και δίνουν την ευκαιρία για κλιμάκωση των αντιδράσεων.
Επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα που υπάρχει είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση τη Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει διαθέσιμος, υπό την προϋπόθεση να καθοριστεί ο αριθμός των αγροτών που θα συμμετέχουν στη σύσκεψη καθώς και η αντιπροσώπευση ανά την Ελλάδα, αλλά ο Βορίδης το διέψευσε!
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους αγρότες αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους και τη σύσταση μιας επιτροπής που θα μπορούσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.
«Ελήφθη η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων και ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα αλλά αναμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν».
Οι αγρότες πάντως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, στο υπόμνημα που έχουν αποστείλει στον πρωθυπουργό έχουν συμπεριλάβει εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από την ακρίβεια σε καύσιμα και κόστος παραγωγής. Η ανακοίνωση Μαρινάκη είναι το πρώτο βήμα από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται ανυποχώρητη στα αιτήματά τους.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τούς κατηγόρησε για «εκβιασμό του κοινωνικού συνόλου», λέγοντας ότι δεν πρέπει «να αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει προνομιακή μεταχείριση, επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».
Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι αγρότες με υπόμνημά τους ζητούν:
Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί τη Νέα ΚΑΠ.
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.