Συντονισμένες δρά- σεις για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών στον αγροτικό κλάδο επιδιώκουν να οργανώσουν οι αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης.
Αφορμή για την έναρξη των δράσεων τους αποτελεί ο νέος νόμος που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή και σχετίζεται με τη δακοκτονία, η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ξηρασία της προηγούμενης περιόδου, οι συνέπειες της οποίας ωστόσο θα διατηρηθούν και για τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο σύσκεψης που συγκάλεσε η Ομάδα Αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και του ΓΕΩΤΕΕ.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν στη σύσκεψη ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Θεανώ Βρέντζου και Γιάννης Λεονταρακης, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κεφαλογιάννης και η γενική γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου, Ευγενία Στυλιανού. Εκεί βρέθηκαν ακόμη και οι Πέτρος Ινιωτάκης και Νίκος Φακουρέλης.
Εκπροσωπώντας τις ομάδες ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης υποστήριξε πως υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για τα οποία πρέπει να ληφθούν σημαντικές και συντονισμένες αποφάσεις με τη στήριξη όλων. Ο κ. Ιερωνυμάκης αναφέρθηκε τόσο στα θέματα του δάκου και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και της ανάγκης κοινών δράσεων.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών νομού Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης ανέφερε μεταξύ άλλων πως το θέμα είναι ποια μέτρα θα ληφθούν για να προστατευθούν οι παραγωγοί.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων, πως πρέπει να προωθηθούν συγκεκριμένες αλλαγές για τον νέο νόμο της δακοκτονίας, ώστε να είναι πιο ευέλικτος και να λαμβάνει υπόψη του τα δεδομένα και τις συνθήκες κάθε περιοχής ξεχωριστά.
Όπως αποφασίστηκε, η ομάδα εργασίας θα συντάξει τον σχετικό φάκελό και θα καταθέσει τις προτάσεις της, περιμένοντας την άφιξη του υπουργού στα μέσα Φλεβάρη.
Σε περίπτωση που ο υπουργός δεν έρθει στην Κρήτη, αντιπροσωπεία των παραγωγών θα μεταβεί στην Αθήνα για να παραδώσει στον υπουργό τις προτάσεις.