καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή από την επέλαση του δάκου

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή, τόσο από την επέλαση του δάκου, όσο όμως και από έναν νέο μύκητα που πλήττει την παραγωγή και ονομάζεται «γλοιοσπόριο».

Όσο περισσότεροι παραγωγοί προχωρούν στη συλλογή του ελαιοκάρπου, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα που αναδεικνύονται, με σχεδόν ολόκληρη την Κρήτη να βρίσκεται στο έλεος ενός πρωτόγνωρου φαινομένου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τα ταυτόχρονα υψηλά επίπεδα υγρασίας κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.

Μέχρι στιγμής, η μοναδική περιοχή που φαίνεται να μην επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι αυτή της Μεσσαράς, η οποία δεν μετρά μεγάλες πληγές, πιθανότατα λόγω μικροκλίματος.

Όπως και να έχει πάντως, τα προβλήματα πλέον είναι πολλά και συσσωρευμένα, ενώ η ποιότητα του ελαιολάδου υποβαθμίζεται αρκετά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις το ελαιόλαδο πωλείται μόνο ως «βιομηχανικό», ενώ ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων ζητούν πληρωμή αντί για τη λεγόμενη «κάρτα» προκειμένου να προχωρήσουν στην άλεση των ελιών.

Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων
Ο Βαγγέλης Πρωτογεράκης

«Έχουμε καθημερινά τηλέφωνα από συναδέλφους που διαπιστώνουν ότι τίθεται θέμα με την επιβίωση των επιχειρήσεών τους» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν, όσα ελαιοτριβεία μπορούν δουλεύουν όσο και στο παρελθόν, όμως υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτογεράκη, δεν είχε προβλέψει κανείς την πιθανότητα του γλοιοσπορίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία προκειμένου να συλλεχθούν δείγματα από τα ελαιόδεντρα, για να εξεταστεί το μέγεθος της βλαπτικότητας από τον μύκητα.

«Εφόσον αποδειχθεί ότι η ζημιά προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το γλοιοσπόριο, αυτό σημαίνει πρώτον ότι θα έπρεπε να έχει γίνει ψεκασμός πριν από ένα μήνα και δεύτερον ότι θα δούμε πολλά ακόμα ελαιόδεντρα να χάνουν τον καρπό τους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ήδη πάντως, έχει αναδειχθεί πλήθος προβλημάτων ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα του νομού Ηρακλείου, καθώς επίσης και στις περισσότερες περιοχές του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Και στην Μεσαρά όμως, που θεωρητικά υπάρχουν τα μικρότερα προβλήματα, υπολογίζεται πως η καταστροφή της παραγωγής έχει αγγίξει ήδη σε ποσοστό το 60%, χωρίς να είναι γνωστό σε ποιο βαθμό θα φθάσει.

 

Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων

Πρίαμος Ιερωνυμάκης

Όλη αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει για μία ακόμα φορά την οργή και αγανάκτηση των παραγωγών, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.

Όπως τονίζουν παραγωγοί, τη δεδομένη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν αποζημιώσεις, αφού η καταστροφή είναι τεράστια, ενώ δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος κωδικός έγκρισης κονδυλίων.

«Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι κατ’ αρχάς να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξης της έρευνας και κατά δεύτερον να δούμε πώς θα δράσουμε την επόμενη χρονιά» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών και Ελαιοκαλλιεργητών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε προσωπικά επίθεση σε κάποιον, αλλά είναι επιτέλους η ώρα να μιλήσουμε για την ανάγκη αλλαγής κι εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου» προσθέτει για να τονίσει πως προτάσεις υπάρχουν, μπορούν να κατατεθούν κι έχουν διαχρονικά κατατεθεί στο Υπουργείο, αλλά ουσιαστικές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει.

 

Συνάντηση με Βορίδη

Ο Νίκος Συριγωνάκης με τον Μάκη Βορίδη
Ο Νίκος Συριγωνάκης με τον Μάκη Βορίδη

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η προγραμματισμένη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Συριγωνάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αποκτά άλλη σημασία και άλλη διάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι, ο αντιπεριφερειάρχης έχει ήδη ενημερώσει τον υπουργό στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Συριγωνάκης αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν γίνει, εξήγησε πως υπάρχει σοβαρή ποσοτική αλλά και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής και ζήτησε να υπάρξουν αποζημιώσεις.

Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα να μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες στην Περιφέρεια για την καλύτερη εφαρμογή της δακοκτονίας.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα, στην οποία και θα μετέχουν οι τέσσερις χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, για να τεθεί συνολικά το πρόβλημα και να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα και οι λύσεις που απαιτούνται.

 

Ζητούν μέτρα

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης και στήριξης, ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους, λόγω του δάκου και του γλοιοσπόριου θέτει με επίκαιρη ερώτησή του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί, δυστυχώς και την φετινή χρονιά, όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, βρίσκονται αντιμέτωποι τόσο με τον δάκο, όσο και με το γλοιοσπόριο, με καταστροφικά αποτελέσματα για την σοδειά της ελιάς αλλά και υποβάθμιση του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με διαπιστωμένους ιδιωτικούς ελέγχους, η καταστροφή, από τον  συνδυασμό δάκου και γλοιοσπόριου  έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με την απώλεια της παραγωγής να ξεπερνά το 60% κατά μέσο όρο.

Με δεδομένη την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών, ούτως ώστε να μετριαστεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση οι αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της  οικονομίας, ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  1. Έχουν ενεργοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος;
  2. Εφόσον εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος ως σημαντικό, σε ποιες ενέργειες και σε πόσο χρόνο προτίθεστε να προβείτε ώστε να προστατέψετε αλλά και να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς;

 

Ο Κεγκέρογλου

Επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  με θέμα: «Αποζημίωση ελαιοπαραγωγών και σύσταση επιστημονικής επιτροπής», κατέθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου και κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Τα πρώτα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία από την φετινή ελαιοπαραγωγή, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας ότι θα συνεχιστεί και φέτος η κατιούσα για το ελαιόλαδο και την ελαιοκαλλιέργεια γενικότερα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του ο κ. Κεγκέρογλου.