Τα δραματικά αδιέξοδα που θα προκύψουν όταν εντοπίζονται βαρέα μέταλλα στο λάδι της Πεδιάδας, αναδεικνύει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέξανδρος Στεφανάκης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι είναι ασύμβατο το αεροδρόμιο με τον περιφερειακό σχεδιασμό για τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς καταστρέφεται γη υψηλής παραγωγικότητας στο Καστέλλι.
Ο κ. Στεφανάκης με την επιστημονική του συγκρότηση και το κύρος του φορέα που εκπροσωπεί υπογραμμίζει τη διαχρονική αντίθεση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη μεταφορά του αεροδρομίου από το Ηράκλειο στο Καστέλλι.
Όπως τονίζει «η περιοχή που επελέγη για την εγκατάσταση του αεροδρομίου αποτελεί γη υψηλής παραγωγικότητας ενώ τονίζει πως οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες όχι μόνο λόγω της εκρίζωσης των ελαιώνων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή λόγω των καυσαερίων».
Μάλιστα περιγράφοντας σκηνές από το κοντινό μέλλον σχολιάζει: «Φαντάζεστε να μας μετρήσουν αύριο ένα λάδι, που είναι εξαγώγιμο προϊόν, με βαρέα μέταλλα;» και υπενθυμίζει πως ήδη υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός ψηφισμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
«Η εγκατάσταση του αεροδρομίου, μιας επί της ουσίας βιομηχανικής εγκατάστασης, σε μια τόσο εύφορη περιοχή του νησιού, δεν συνάδει με τον σχεδιασμό αυτό» τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων στον υπόγειο υδροφορέα της περιοχής (όπως προβλέπει ρητά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου) ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης τονίζει πως αποτελεί καταστροφική και επικίνδυνη επιλογή καθώς επικίνδυνα στοιχεία θα περνούν στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας τα φυτά, τα ζώα και τελικά τον άνθρωπο.
Ο κ. Στεφανάκης τονίζει πως δεν πρέπει οι νέες γενιές να ξανακάνουν το ίδιο λάθος επιτρέποντας σε έναν τομέα της οικονομίας (π.χ. τουρισμός) να εξαφανίσει έναν άλλο (π.χ. τον γεωργικό). Δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα από την μη ισόρροπη ανάπτυξη στην Κρήτη και δεν πρέπει να επαναλάβουμε τις λανθασμένες επιλογές μας λέει ο κ. Στεφανάκης.