Μέχρι και τη Βουλή έφθασε το ζήτημα με τις εισαγωγές φθηνού κρασιού από το εξωτερικό από ιδιωτικά οινοποιεία της Κρήτης.
Το θέμα από προχθές που αναδείχθηκε έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από την πλευρά των παραγωγών, οι οποίοι διαπιστώνουν πως μπορεί να πασχίζουν για χρόνια για να καταξιωθεί ο κρητικός αμπελώνας στη συνείδηση των καταναλωτών, ενώ κάποιοι έχουν βρει την εύκολη λύση των εισαγωγών σε βάρος ασφαλώς του προϊόντος, αλλά και της γενικότερης εικόνας που παρουσιάζει η Κρήτη.
Κι αν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Ηρακλείου, μια εισαγωγή με την αναγραφή «παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση» να είναι νόμιμη, ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το τι συνέβη αναφορικά με την απόσταξη κρίσης. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, εφόσον αυτές οι εισαγωγές έγιναν με χρήματα που προέκυψαν από έσοδα της απόσταξης κρίσης, πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω διερευνήσεις.
Το ουσιαστικό θέμα πάντως μέσα από την όλη διαδικασία που έχει δημιουργηθεί, δεν έχει τελικά να κάνει με το αν υπάρχουν ένοχοι και σε ποιο βαθμό μπορούν να καλύψουν πιθανές ανήθικες πράξεις τους, πίσω από τον μανδύα της κατ’ επίφαση νομιμότητας.
Το ουσιαστικό θέμα είναι πως οι οινοποιοί της Κρήτης πασχίζουν μέσα στην τελευταία δεκαετία να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα αναδείξουν τον κρητικό αμπελώνα και θα τον εντάξουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας που συνδέεται με την κρητική διατροφή και την κρητική φιλοξενία. Κι αρκούν μόλις δύο ιδιώτες, για να χαλάσουν αυτή την εικόνα και να δημιουργήσουν μια πλήρη αναστάτωση και απορρύθμιση της αγοράς.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που σύσσωμη η ομάδα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενεργοποιήθηκε αποστέλλοντας σχετική αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως με κοινή κοινοβουλευτική αναφορά τους προς τον Υπουργό, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης, Χάρης Μαμουλάκης και οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, φέρνουν στη Βουλή τις καταγγελίες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου για εισαγωγές φθηνού οίνου από το εξωτερικό, από οινοποιεία της Κρήτης.
Οι βουλευτές ζητούν απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς και ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθεται να προβεί, έτσι ώστε να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και να προστατευτεί το κρητικό κρασί.
Οι εξελίξεις γύρω από το κρασί πάντως, προκάλεσαν και την αντίδραση του γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος και ζητά μέτρα στήριξης των τοπικών οινοποιείων και οινοπαραγωγών της Κρήτης.
«Με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις σας έχω επισημάνει ότι η κατακόρυφη μείωση του κύκλου εργασιών των οινοπαραγωγών, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊου και τα παρατεταμένα lockdowns, σε συνδυασμό με την πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης οίνου και την συνακόλουθη αύξηση των αποθεμάτων κρασιού στις αποθήκες, οδηγούν σε απόγνωση τις επιχειρήσεις του κλάδου και επιβάλλουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα γενικότερα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης με τον βουλευτή να καταλήγει ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής:
-Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς και τα τοπικά οινοποιεία της Κρήτης με έκτακτη χρηματοδότηση τους;
-Ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον αμπελοοινικό τομέα;
-Έχετε λάβει γνώση για τις αθρόες εισαγωγές κρασιού και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές και οι αμπελουργοί και τα τοπικά οινοποιεία που είναι αντιμέτωποι με μια οικονομική καταστροφή;».