κοπάδι πρόβατα

Μπορεί οι λοιμωξιολόγοι να ανησυχούν για την πορεία εξέλιξης του κοροναϊού σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο οι κτηνίατροι της Κρήτης έχουν έναν διαφορετικό λόγο να ανησυχούν κι αυτός σχετίζεται με τον καταρροϊκό πυρετό που πλήττει κυρίως τα αρνιά.

Οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού, που αναπτύχθηκαν στην ανατολική κυρίως Κρήτη, άρχισαν να ανησυχούν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, που όρισαν περιοριστικές ζώνες και ζώνες επιτήρησης, ανάλογα με τις αποστάσεις από τις κύριες εστίες. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, τα πρωτόκολλα επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό τροποποιήθηκαν, ενώ ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης πλέον, εντάσσεται σε καθεστώς αυξημένων και αυστηρότερων μέτρων ελέγχου, ως προς την προστασία ευαίσθητων ειδών από τον καταρροϊκό πυρετό.

Από την αρμόδια διεύθυνση κτηνιατρικής πάντως τονίζεται πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και πως το συγκεκριμένο κύμα εξετάζεται και ελέγχεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού έχουν εντοπιστεί οι εστίες. Παρ’ όλα αυτά, διευκρινίζεται ότι εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας του καταρροϊκού πυρετού, αλλά και της υψηλής θνησιμότητας των ζώων, έχουν ενεργοποιηθεί αυστηρότερα πρωτόκολλα, προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός έλεγχος με τα μικρότερα δυνατά προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κτηνοτρόφοι όλης της Κρήτης που διαθέτουν βοοειδή, αιγοπρόβατα και άλλα άγρια μηρυκαστικά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μετακινήσεις των συγκεκριμένων κατηγοριών ζώων, επιτρέπονται υπό τους παρακάτω όρους:

Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση, τουλάχιστον 48ώρες πριν τη φόρτωση των ζώων.

  1. Πριν την μετακίνησή τους, στα ζώα πρέπει να έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα. Επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα.
  2. Η μετακίνηση των ζώων πραγματοποιείται με οχήματα, τα οποία έχουν προηγουμένως καθαριστεί και απολυμανθεί, ενώ σε αυτά πρέπει να έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό ή και εντομοκτόνο. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται μάλιστα συμπληρώνονται στην αίτηση μετακίνησης του παραγωγού προς την Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού.
  3. Κατά την ημέρα της μεταφοράς τα ζώα πρέπει να έχουν εξεταστεί κλινικά και να μην εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού.
  4. Λόγω της υφιστάμενης κατάστασης, το Υγειονομικό Πιστοποιητικό μετακίνησης των βοοειδών και αιγοπροβάτων ισχύει για 10 ημέρες.

Τονίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων των ευαίσθητων ειδών χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Στην περίπτωση που οι κτηνοτρόφοι διαπιστώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, ή στην περίπτωση που χρειάζεται οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας στο τηλέφωνο 2810221624 ή στο τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου στα τηλέφωνα 2810245857 και 2810242625.