Ποσοστό περίπου 40% των ζωικών υποπροϊόντων καταλήγει παρανόμως στις χωματερές, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνοντας καθημερινά το περιβάλλον, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων
Διαχείρισης και Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΣΕΖΥΠ) Vincenzo Chirico, κατά την εισήγησή του σε πάνελ του 2ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος – ΣΕΒΕΚ, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024.
Ενέργεια – Λιπάσματα – Ζωοτροφές – Καύσιμα
Ο Πρόεδρος του ΣΕΖΥΠ παρουσίασε τα οφέλη της ορθολογικής διαχείρισης των ζωϊκών υποπροϊόντων, τα οποία αξιοποιούνται, οδηγούμενα μετά τη διαχείρισή τους, στους τομείς της ενέργειας, των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των καυσίμων.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, επεσήμανε ο κος Chirico, ότι η ορθή διαχείριση και μεταποίηση των ζωικών υποπροϊόντων συμβάλει στην αποτροπή της εξάπλωσης νοσημάτων σε ανθρώπους και ζώα και μειώνει τον όγκο των αποβλήτων, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυκλική οικονομία.
Το 100% σε ορθή διαχείριση
Πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει ξεκινήσει μια σοβαρή προσπάθεια με στόχο να οδηγείται πλέον το 100% των ζωικών υποπροϊόντων στην ορθή διαχείριση.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη εμφάνιση χιλιάδων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, αλλά και ευλογιάς των αιγοπροβάτων, καθώς και των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έγινε ορθή διαχείριση των ΖΥΠ, με εντολή που δόθηκε από το ΥΠΑΑΤ στις επιχειρήσεις Μέλη του Συνδέσμου.
Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΕΖΥΠ απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους φορείς του τομέα σε ένα γόνιμο διάλογο, προκειμένου ο τομέας του κρέατος στην Ελλάδα να γίνει υπόδειγμα και στο θέμα της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων.