Ακόμα και στο… 120% φθάνουν οι μειώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες
Ακόμα και στο… 120% φθάνουν οι μειώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες

Σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το… 120% φαίνεται πως φθάνει η ζημιά στις αμπελοκαλλιέργειες της Κρήτης, σύμφωνα με την Ένωση Ηρακλείου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ζημιά στα αμπέλια της Κρήτης υπολογίζεται από 80% έως και … 120%, με τον προσδιορισμό του 120% να αναφέρεται στις καλλιέργειες εκείνες όπου όταν θα χρειαστεί να γίνει το πρώτο κλάδεμα, οι παραγωγοί δεν θα βρουν κλαδιά για να κλαδέψουν.

«Κάποιες επιπτώσεις αφορούν και στην επόμενη χρονιά, γι’ αυτό και λέμε πως οι ζημιές έχουν ξεπεράσει το 100 %» διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μύρων Χιλετζάκης για να προσθέσει:

Ο Μύρων Χιλετζάκης

«Θα έχουμε τεράστια προβλήματα τη φετινή χρονιά, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης, αλλά και του περονόσπορου. Οι δεξαμενές έχουν αδειάσει και οι ποσότητες θα είναι πολύ μικρότερες».

Αυτό που επισημαίνει ωστόσο ο κ. Χιλετζάκης είναι πως πρόκειται για μια χρονιά μειωμένης παραγωγής που δεν αφορά μόνο στην Κρήτη, αλλά επηρεάζει ολόκληρη την Ελλάδα και πολλές περιοχές της Ευρώπης.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μιλάμε για μια πάρα πολύ κακή χρονιά».

Σύμφωνα με την Ένωση Ηρακλείου, ο περιορισμός των ποσοτήτων είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει πιέσεις στις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω των αυξήσεων που θα προκύψουν λόγω αυξημένης ζήτησης και μειωμένης δυνατότητας προσφοράς. Όπως φαίνεται όμως, το πρόβλημα δεν είναι οριζόντιο, αφού άλλες περιοχές επηρεάζονται λιγότερο κι άλλες περισσότερο σε σχέση με τις μειώσεις.

Μικρότερο πρόβλημα στον κρητικό αμπελώνα

Στο πλαίσιο αυτό, των γενικευμένων ελλείψεων ο κρητικός αμπελώνας δείχνει να δέχεται τις μικρότερες πιέσεις και τα προβλήματα πιθανά δεν θα τον επηρεάσουν σε βαθμό που θα επηρεαστούν άλλες περιοχές της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών κ. Νίκος Μηλιαράκης, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά δεν είναι τόσο έντονο ώστε να επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τους οινοποιούς.

Ο Νίκος Μηλιαράκης

«Ασφαλώς και υπάρχει θέμα μείωσης στις ποσότητες, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το οινοποιείο και την περιοχή, αλλά κατά μέσο όρο μπορούμε να το προσδιορίσουμε σε περίπου 30%» ανέφερε με δηλώσεις του ο κ. Μηλιαράκης για να προσθέσει:

«Οι μειώσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στον περονόσπορο, ωστόσο ούτως ή άλλως τη φετινή χρονιά περιμέναμε μια μείωση στην παραγωγή, που δεν αναμέναμε να είναι βέβαια τόσο μεγάλη, αλλά που ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη».

Ο κ. Μηλιαράκης αναφέρει ότι τα μεγέθη των οινοποιείων στην Κρήτη είναι τέτοια, που μια μείωση παραγωγής της τάξεως του 30% είναι διαχειρίσιμη, αν και τα οινοποιεία που διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες κι έχουν διασυνδέσεις με μεγαλύτερα δίκτυα, ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κάποια ζητήματα, ως προς την αναντιστοιχία των ζητούμενων ποσοτήτων κι αυτών που μπορούν τελικά να καλυφθούν.