Η έρευνα στην υπηρεσία των παραγωγών τίθεται με τη «Δράση για την Έρευνα στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Κρήτης» που παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κ. Φωτάκης, ανακοίνωσε πως θα γίνουν παρεμβάσεις στη Μεσσαρά, στον Ασώματο και την Ιεράπετρα ενώ έγινε γνωστό πως θα δοθεί έμφαση και στο Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης. Οι δομές αυτές θα αποτελέσουν ένα νέο υπόδειγμα αγροτικής έρευνας και θα συμβάλουν στην κινητοποίηση, ενεργοποίηση και διασύνδεση ομάδων παραγωγών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και δημοσίων φορέων.
Ο κ. Φωτάκης είπε πως η Κρήτη θα μπορέσει να αποτελέσει ένα τεράστιο ερευνητικό εργαστήρι για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Μεσογείου.
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, καθηγητής Χ. Κασίμης, ανέφερε πως θα προκύψουν νέα προϊόντα και μέθοδοι παραγωγής.
Στη δράση συμμετέχουν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το Τμήμα Βιολογίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, με το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ)-Δήμητρα.
Τα τέσσερα ιδρύματα θα ανταλλάξουν εμπειρία και τεχνογνωσία και θα αλληλοεπιδράσουν με παραγωγούς αλλά και τοπικούς φορείς, ούτως ώστε να μεταφερθούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Ενδεικτικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 850.000 ευρώ.
Η δράση εντάσσεται στο Υποέργο 2, παρέμβαση Β «Πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής» του έργου “Εμβληματική Ερευνητική Δράσης Εθνικής εμβέλειας για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Αγροδιατροφής”.
Στόχος της δράσης είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων προτύπων αγροτικής παραγωγής στο πλαίσιο «Έρευνα – Καινοτομία – Εκπαίδευση», τα οποία θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτομικές τεχνικές στην περιοχή της Κρήτης, οι οποίες διαθέτουν σημαντικές αναξιοποίητες υποδομές (κτήρια, εργαστήρια, εκτάσεις καλλιεργήσιμων γαιών).